Η ταινία

ΓΡΑΜΟΣ, «μαγικές εικόνες» / GRAMOS, illusions

2009,  21’

Σκηνοθεσία, κάμερα, μοντάζ:  Νίκος Θεοδοσίου

Μουσική: Χαρά Αργυροπουλου

Παραγωγή ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Σύνοψη

Μια περιπλάνηση στο βουνό Γράμμος με την εκπληκτική φυσική ομορφιά, 60 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, αποκαλύπτει τα κατεστραμμένα χωριά και μια ιστορία ακόμα ζωντανή. Η ταινία διασχίζει τους δύσβατους δρόμους που οδηγούν στα ερείπια των χωριών κι αποκαλύπτει την εκρηκτική διασύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτικής.

Η ταινία στο Dailymotion

  • Μια παρουσίαση στο περιοδικό Odyssey (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2009) από την Marissa Tejada Benekos
ODYSSEY, September-October 2009

Ο «Γράμμος» είναι η αφορμή για ένα άλλο ντοκιμαντέρ οικολογικού χαρακτήρα που διερευνά μέσα από μια διαφορετική γωνία την ελληνική κουλτούρα εστιάζοντας στα χωριά του Γράμμου που ερημώθηκαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο  .

Ο σκηνοθέτης Νίκος Θεοδοσίου λέει πως οι δεσμοί που θίγονται στην ταινία του ,μεταξύ κουλτούρας και περιβάλλοντος ,είναι μοναδικοί στην Ελλάδα.

«Στο Γράμμο βρέθηκα μπροστά σ’ ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έχει άμεση σχέση με την πολιτική που συνεπάγεται με την ιστορία πράγμα που με οδήγησε να «φτιάξω» αυτήν την μικρού μήκους ταινία, αποτυπώνοντας  έτσι το χρονικό μιας από τις πιο τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το όρος Γράμμος υπήρξε ένα κομμουνιστικό οχυρό κατά την διάρκεια του εμφυλίου και ένα από τα πιο σημαντικά πεδία μάχης. Σήμερα παραμένει ερημωμένο, ισοπεδωμένο και σχεδόν παρατημένο, ένας σωρός από τούβλα να στέκει εκεί που κάποτε ήταν σπίτια και μνημεία ,όλα ισοπεδωμένα από βομβαρδισμούς που έγιναν πριν εξήντα χρόνια.

Ένας χωρικός που παρέμεινε στο χωριό εξιστορεί τον προσωπικό του αγώνα επιβίωσης, την γερμανική εισβολή και πώς οι νέοι συντοπίτες του πήραν τους δρόμους διαφεύγοντας στην Αλβανία και τις γύρω περιοχές .

Το όρος Γράμμος είναι ένα από τα πιο γραφικά τοπία στην Ελλάδα και ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 ,το οποίο είναι ένα οικολογικό δίκτυο προστασίας περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία αυτού του τόπου. Μοιάζει σαν να θέλουν όλοι να τον ξεχάσουν» συνεχίζει ο Νίκος Θεοδοσίου ο οποίος τελειώνει την ταινία του με την επιφύλαξη ότι ακόμη και σήμερα στην περιοχή του Γράμμου και γύρω του υπάρχουν ενεργές νάρκες.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s