ΓΙΟΡΤΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Μια πολυήμερη απουσία στο εξωτερικό δεν επέτρεψε την ανανέωση του blog κυρίως για όσα συμβαίνουν στο χώρο του ντοκιμαντέρ. Σε πρώτη φάση αναδημοσιεύω το κείμενο του καλέσματος για τη Γιορτή του Ντοκιμαντέρ που γίνεται στον κινηματογράφο ΦΙΛΙΠ. Σύντομα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα προβολών.

ΓΙΟΡΤΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΣΤΟ Σινε ΦΙΛΙΠ

Μια εβδομάδα με πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ, ανάμεσα τους ταινίες ‘απαγορευμένες’ που θα παρουσιαστούν σε πρώτη δημόσια προβολή. Συζητήσεις, πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα.

Μια αναπάντεχα γενναιόδωρη κίνηση των σκηνοθετών που διαχειρίζονται στο ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ έδωσε φιλόξενη στέγη σε πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ που αναπάντεχα επίσης κρίθηκαν ακατάλληλες για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα ανοίξει σε λίγες μέρες τις πύλες του με ‘εξόριστο’ ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής. Μαζί με τις απαγορευμένες ταινίες και ορισμένοι σκηνοθέτες Ρ.Μανθούλης, Λ. Ξανθόπουλος, Γ. Καρυπίδης, Α. Παπαηλιού, Λ. Παπαστάθης, Δ.Σπύρου, Τ. Ψαρράς με τη συμβολική συμμετοχή τους στηρίζουν την πρωτοβουλία.

14 δίωρα προβολών συζητήσεων και εκπλήξεων προγραμματίζουν 14 σκηνοθέτες με άξονα τις ποικίλες θεματικές που τοποθετούν οι ταινίες τους. Όλες οι ταινίες αντιμετωπίζουν με ευαισθησία τα θέματα της κοινωνίας και του ανθρωπισμού (οικολογία, πολιτική, ιστορία, μετανάστευση, ισότητα, δημοκρατία, ελεύθερη έκφραση και τέχνες) και υπηρετούν με προσήλωση το δημιουργικό ντοκιμαντέρ που διαφοροποιείται με άποψη και συνέπεια από το τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Στην εποχή που χαρακτηρίζεται από την παροχή τηλεοπτικών υποπροϊόντων επισημαίνουμε εδώ με τη πλειοψηφία των επιλογών μας την ουσιώδη διαφορά μεταξύ του τηλεοπτικού ρεπορτάζ και της ταινίας του δημιουργού.

Οι προβολές θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 6 Μαρτίου με προβολή της ταινίας

Ο κινηματογράφος του πραγματικού στην οποία ακούγονται οι απόψεις για το ντοκιμαντέρ των Ζαν Ρους,Γιόρις Ιβενς,Νάγκισα Οσιμα,Ανρί Στροκ,Εντγκαρ Μορέν κι άλλων δημιουργών

Στη Γιορτή ντοκιμαντέρ συμμετέχουν με ταινίες τους οι σκηνοθέτες

1. Νίκος Αλευράς

2. Μαριάννα Αστρακά

3. Λεωνίδας Βαρδαρός

4. Νίκος Θεοδοσίου

5. Παναγιώτης Ευαγγελίδης

6. Ροβήρος Μανθούλης

7. Κώστας Μαχαίρας

8. Πανδώρα Μουρίκη

9. Λευτέρης Ξανθόπουλος

10. Mάνος Παπάδακης

11. Λάκης Παπαστάθης

12. Λουκία Ρικάκη

13. Νίκος Σταμπουλόπουλος

14. Χαρά Φράγκου-Δήμητρα Ζήρου

Η Γιορτή Ντοκιμαντέρ είναι συνέχεια της αυθόρμητης κινητοποίησης των ντοκιμαντεριστών με αφορμή στις αυθαιρεσίες του και την λανθασμένη πολιτική του Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με την πεποίθηση ότι το κοινό βρίσκεται πάντα εκεί έτοιμο και όλο και πιο ανήσυχο, αναζητά και θέλει να δει τον δημιουργικό εκείνο κινηματογράφο ο οποίος τολμά να διαφοροποιηθεί από τη αισθητική και ηθική στάση της μικρής οθόνης, καθώς εξυπηρετεί μια εντελώς άλλη αισθητική και ηθική λειτουργία, η άτυπη πρωτοβουλία σκηνοθετών καλεί όλους τους ανήσυχους θεατές που καλλιεργούν ακόμη μια περιέργεια για το διαφορετικό, να παρακολουθήσουν τις προβολές κάθε βράδυ.

ΑΠΟ ΤΙΣ 7+30 Ως ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ από 6-12 Μαρτίου

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΦΙΛΙΠ ΘΑΣΟΥ 11 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ τηλ.210.8647444 Ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s