Ένα γράμμα και δυο ερωτήματα

Σήμερα πήρα την παρακάτω ομαδική επιστολή:

Αγαπητέ Νίκο, μετά τις επανειλημμένες δημόσιες αναφορές σου προς το ΔΙΚΤΥΟ (δεν είχες τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία να απευθυνθείς ο ίδιος προς το ΔΣ) θέλουμε να σου πούμε τα παρακάτω.

Το Δίκτυο έλαβε θέση για το φεστιβάλ και σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Εϊπίδη την οποία και κοινοποίησε δημόσια ως όφειλε. Αναμένεται μετά την λήξη του Φεστιβάλ να καθοριστεί η στάση του Δικτύου απέναντι στο μέλλον του καλλιτεχνικού διευθυντή μετά από γενική συνέλευση.
Σε ό,τι αφορά στην κίνηση του «Φιλίπ» στην οποία ηγείσαι μετά παρρησίας, είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε όχι σε προβολές ταινιών και σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας, αρκεί να είμαστε συνεπείς στις αρχές και τις θέσεις στις οποίες στήσαμε το Δίκτυο.
Θεωρούμε τις κινήσεις σου διασπαστικές ως προς το Δίκτυο και προσβλητικές για τους συναδέλφους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.
Ακύρωσες μονομιάς όλα όσα πρέσβευες και μας έλεγες τόσο καιρό μόλις ο Εϊπίδης «έκοψε» την ταινία σου.
may_68_poster_1.pngΑντί να λειτουργήσεις συλλογικά ως όφειλες, κινήθηκες με το αίσθημα του αδικημένου προτάσσοντας δυστυχώς το προσωπικό συμφέρον …. «τιμώντας» με την «εξέγερσή» σου τις μέρες του ’68.
Εμείς τιμάμε τους συναδέλφους των οποίων οι ταινίες «κόπηκαν» από τον Εϊπίδη, θεωρούμε όμως ότι η κίνηση σας είναι λάθος και αδικαιολόγητα βιαστική ( εκ του πονηρού άραγε ?) που εμφανίζει τον χώρο μας διασπασμένο και προσβάλει τους συναδέλφους που έχουν ταινίες στο φεστιβάλ.
Αποφασίσαμε να ανέβουμε στην Θεσσαλονίκη για να στηρίξουμε τις ταινίες των συναδέλφων μας και να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας για ένα φεστιβάλ όχι ¨παιδική χαρά¨ αλλά με αρχές και κανόνες , όπως μέχρι πριν από λίγες μέρες και εσύ υπερασπιζόσουν.

Γιάννης Κασπίρης
Γιώργος Κολόζης
Ηλίας Ιωσηφίδης
Χρήστος Καρακάσης

Το γράμμα δημοσιοποιείται για δυο λόγους:

  • επειδή οι δημόσιες αναφορές μου στη κρίση που έχει ξεσπάσει στο χώρο των σκηνοθετών ντοκιμαντέρ είναι μόνο δυο (μια δήλωση στο Ριζοσπάστη της Κυριακής και μια επιστολή-άρθρο σχετικό με τις παρατυπίες του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – που έχουν αναρτηθεί και οι δυο εδώ) αλλά σε καμία από αυτές δεν υπάρχει αναφορά στο Δίκτυο Ντοκιμαντέρ, γνωρίζει κάποιος άλλη δημόσια αναφορά μου;
  • Η λέξη παρρησία έχει και υποτιμητική έννοια γιατί εγώ γνωρίζω μόνο τον ορισμό του Μισέλ Φουκώ:

“Γεννιέται έτσι εκείνος ο πολίτης που είναι ελεύθερος γιατί επιλέγει να μιλάει ανοιχτά και ειλικρινά αντί να εξαπατά το συνομιλητή του με διάφορα ρητορικά τεχνάσματα, γιατί επιλέγει την αλήθεια και όχι τη σιωπή ή το ψέμα, τον κίνδυνο της ζωής αντί για την ασφάλεια, την κριτική αντί για την κολακεία, το ηθικό χρέος αντί για το προσωπικό του όφελος ή την παθητικότητα και την αδιαφορία.”

Θα μου είναι χρήσιμες στη σύνταξη μιας απάντησης στους τέσσερις συναδέλφους, μέλη του ΔΣ του Δικτύου Ντοκιμαντέρ.

Advertisements

One response to “Ένα γράμμα και δυο ερωτήματα

  1. Προσωπικά δεν αρμόζει να ανακατευτώ σε οτιδήποτε ‘πολιτικής φύσεως’ αφορά το φεστιβάλ ή τις οποιεσδήποτε παρατυπίες που ίσως αυτό εμπεριείχε, ειδικά εφόσον δε γνωρίζω τίποτα μα τίποτα επί του θέματος και δεν εμπλέκομαι σ’ αυτό (ή στο αντι-φεστιβάλ), αλλά, όπως ανέφεραν και οι ίδιοι, θεωρώ τις προβολές ταινιών καλό πράγμα. Και γι’ αυτό στενοχωριέμαι που χάνω την ευκαιρία να τις δω, και μόλις για λίγες μέρες.

    Ελπίζω να τα βρείτε μεταξύ σας. Και να πάτε μετά κάνα σινεμαδάκι όλοι μαζί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s