Διαδικασίες

Στις 28 Μαρτίου 2008 τα μέλη του Δικτύου Ντοκιμαντέρ παρέλαβαν το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα

ΤΟ ΔΣ του ελληνικού ΔΙΚΤΥΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, που συνεδρίασε στις 27/3/08 έκανε δεκτή την παραίτηση του συναδέλφου Νίκου Θεοδοσίου από το ΔΣ του ΔΙΚΤΥΟΥ και κίνησε τις διαδικασίες αντικατάστασης του.
το ΔΣ

Για την ιστορία δίνω στη δημοσιότητα το γράμμα που έστειλα στο ΔΣ του Δικτύου, ενάμιση μήνα πριν, εξηγώντας τους λόγους της υποβολής παραίτησης. Αρχικά η παραίτηση δεν είχε γίνει δεκτή.

Το γράμμα

Προς το ΔΣ του Δικτύου Ντοκιμαντέρ

Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους (ακόμα κι όταν διαφωνούν ή μάλλον ειδικά όταν διαφωνούν) θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:

  1. Στην ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ του Δικτύου της 12/2/2008 και μπροστά στο ζήτημα που ανέκυψε με τους πολλούς αποκλεισμούς από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μπήκε από τη μεριά μου η αμφισβήτηση της δυνατότητας έναρξης για φέτος του νέου θεσμού που αποφασίσαμε, των Βραβείων Ελληνικού Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ. Αυτό δεν βάζει υπό αμφισβήτηση την παρουσία του Δικτύου στη Θεσσαλονίκη μέσα από την ημερίδα ή το Μάρκετ. Ύστερα από μια έντονη συζήτηση καταλήξαμε στην απόφαση, πριν πάρουμε οριστική απόφαση για τα βραβεία να διερευνήσουμε κατά πόσο οι επιλογές του κ. Εϊπίδη ταυτίζονται με αυτές τις γνωμοδοτικής επιτροπής. Για να γίνει αυτό ήταν απαραίτητο να έχουμε από τη διεύθυνση του Φεστιβάλ τον κατάλογο των επιλογών τους, κάτι που φαινόταν εύκολο και απλό αφού ήδη οι «ατομικές προσκλήσεις» είχαν αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους από τις 9/2.
  2. Η κυρία Ελένη Ράμμου με επιστολή της στις 14/2 μας γνωστοποιεί ότι την τελική κατάταξη των ταινιών θα την μάθουμε μαζί με τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη τύπου που δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα. Ταυτόχρονα μας ζητούν να υποβάλουμε αίτηση προς το ΔΣ του Φεστιβάλ για «έγκριση» των βραβείων μας και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρξει κάποια συνεργασία. Να υπάρχει δηλαδή τετελεσμένο. Εμένα μου φαντάζει σαν εκδήλωση ανεμπιστοσύνης και πράξη ανακόλουθη οποιασδήποτε καλής συνεργασίας.
  3. Υπάρχει πρόταση με την οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ για την αποδοχή του τετελεσμένου. Προσωπικά δεν την αποδέχομαι και θεωρώ το δίλημμα εκβιαστικό.
  4. Πιστεύω ότι προχωρούμε στην θέσπιση ενός θεσμού βιαστικά χωρίς τα εχέγγυα που θα τον κάνουν βιώσιμο και αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα από την καθολική αποδοχή από τους συναδέλφους.
  5. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ως επιτυχία και αποτέλεσμα της πίεσής μας στον κ. Εϊπίδη τον αποκλεισμό από το Φεστιβάλ πολλών παραγωγών της τηλεόρασης. Δεν είχαμε ποτέ θέσει τέτοιο ζήτημα. Μάρτυρας οι θέσεις μας για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Εκεί γράφουμε: «Η εξομοίωση τηλεοπτικών σειρών και εκπομπών δημοσιογραφικού χαρακτήρα με το είδος του ντοκιμαντέρ δημιουργεί πολλά προβλήματα. Για τις πιο πάνω κατηγορίες τονίζουμε ότι δεν υπάρχει αίτημα αποκλεισμού. (…) Αίτημα όλων είναι η σωστή οριοθέτηση και τοποθέτηση των τηλεοπτικών σειρών της ΕΡΤ στο πρόγραμμα του φεστιβάλ.» (οι υπογραμμίσεις είναι στο πρωτότυπο κείμενο)
  6. Σε συζητήσεις που αφορούσαν τη μορφή που θα έπρεπε να είχε ένα Ελληνικό Διαγωνιστικό τμήμα στο Φεστιβάλ είχαμε πει ότι κριτήριο συμμετοχής σε αυτό δεν θα ήταν ο παραγωγός της ταινίας αλλά η ουσία της καθώς πολλές παραγωγές καναλιών ξεφεύγουν από την κατηγορία των τηλεοπτικών και ανήκουν στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Άλλωστε τα όρια μεταξύ τους είναι αρκετά ρευστά και δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι.
  7. Δεδομένου ότι τα άλλα μέλη του ΔΣ έχουν αντίθετες απόψεις από τις δικές μου και προκειμένου να μην υποχρεωθώ, ως εκ της θέσης του Γραμματέα στο ΔΣ, να υπογράψω κείμενα και να εκτελέσω αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ (άρθρο 17), υποβάλλω την παραίτησή μου από το ΔΣ.
  8. Η απόφασή μου είναι οριστική και αμετάκλητη. Αυτό δεν σηματοδοτεί οποιαδήποτε αλλαγή της σχέσης μου με το Δίκτυο. Τα ίδια που έκανα ως μέλος, χωρίς αρμοδιότητες, της προσωρινή διοίκηση θα συνεχίσω να κάνω.

Με εκτίμηση

Νίκος Θεοδοσίου

15/2/2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s