Ο «εντιμότατος» κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

(Αυτό το κείμενο γράφτηκε για την ιστοσελίδα Κινηματογραφικές μηχανές made in Greece)

Ο μηχανικός Γεώργιος Αλέξανδρος Ιωαννίδης θα μπορούσε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους εφευρέτες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των κινηματογραφικών μηχανών. Στην πραγματικότητα ήταν ένας απατεώνας.

Τον Ιούλιο του 1932, ο έλληνας μηχανικός, δημιούργησε στη Γαλλία, όπου διέμενε, μια εταιρία για την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών με την ονομασία Société d’exploitation des brevets Alexandre-Georges Johannidés S.E.B.A.G.I. Ταυτόχρονα κατέθεσε τα σχέδια ενός μηχανισμού ανάγνωσης και συγχρονισμού του ήχου για μηχανές προβολής, που ισχυρίζονταν ότι εμπνεύστηκε ο ίδιος, και πήρε το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Μόλις πήρε το χαρτί στα χέρια του κίνησε μια νομική διαδικασία ενάντια στην εταιρία Πατέ η οποία χρησιμοποιούσε παράνομα, όπως ισχυριζόταν, τη δική του εφεύρεση στις μηχανές Pathé Rural.

Οι μηχανές προβολής Pathé Rural ήταν μια καινοτομία της μεγάλης γαλλικής εταιρίας για την προώθηση του κινηματογράφου στην επαρχία. Χρησιμοποιούσε φιλμ των 17,5 χιλιοστών αντί των 35 χιλιοστών των επαγγελματικών μηχανών.

Οι Pathé Rural βγήκαν στο εμπόριο το 1927 και ήταν βωβές. Στο μεταξύ ήρθε ο ομιλών κινηματογράφος και όλες οι μηχανές προβολής έπρεπε να προσαρμοστούν. Από το 1933 οι Pathé Rural έγιναν ομιλούσες με την προσθήκη ενός εξαρτήματος ανάγνωσης του ήχου και μιας νέας «γρίφας».

Γι αυτές τις «παράνομες» προσθήκες ο Γεώργιος Αλέξανδρος Ιωαννίδης έσυρε στα δικαστήρια την Πατέ. Η εταιρία έχασε τη δίκη και υποχρεώθηκε να του καταβάλει μια αποζημίωση για κάθε μηχανή που κατασκεύαζε ενώ αργότερα αγόρασε την εταιρία του Ιωαννίδη με το ποσό των 7 εκ. φράγκων.

Το 1936 μέσα από περίεργες διαδικασίες η εταιρία Πατέ πέρασε στα χέρια ενός διαχειριστή ο οποίος κήρυξε χρεωκοπία. Οι εκκαθαριστές της επιχείρησης υποπτευόμενοι δόλιες ενέργειες απευθύνθηκαν στη δικαιοσύνη.

Το Νοέμβριο του 1936 ξεκίνησε η ανάκριση αλλά για δύο χρόνια είχε βαλτώσει, μέχρι που ο Ιωαννίδης άρχισε τις αποκαλύψεις. Ο ίδιος δεν είχε εφεύρει τίποτα. Τα σχέδια του δόθηκαν μέσα από την εταιρία Πατέ. Όλη η ιστορία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν μια κομπίνα του πρώην προέδρου της Πατέ, Bernard Natan προκειμένου να ιδιοποιηθεί χρήματα της εταιρίας.

Ο Bernard Natan είχε αγοράσει την εταιρία από τον ιδρυτή της Charles Pathe, το 1928, όταν αυτή βρίσκονταν στο ναδίρ και την ξαναέκανε πάλι ισχυρή. Ουσιαστικά ο Ιωαννίδης, σύμφωνα με τον τύπο της εποχής, δεν ήταν παρά ένας «αχυράνθρωπος» του Bernard Natan.

Η δίκη των κατηγορουμένων Bernard Natan , Alexandre-Georges Johannidés και Jean Cerf (δικηγόρου), διεξήχθη στο Παρίσι το 1939 μέσα σε ένα βαρύ κλίμα αντισημιτισμού και ξενοφοβίας.

Η κύρια κατηγορία ενάντια στον Bernard Natan ήταν ότι έκρυβε την καταγωγή του (ήταν Ρουμάνος), το θρήσκευμά του (ήταν εβραίος) και είχε αλλάξει το επίθετό του, την εποχή που πήρε τη γαλλική υπηκοότητα, από Tanenzapf σε Natan! Για τον Ιωαννίδη απλώς ανέφεραν ότι ήταν έλληνας μηχανικός που είχε δουλέψει στη διώρυγα του Σουέζ και δεν είχε καμία σχέση με τον κινηματογράφο. 300px-

Τελικά ο Bernard Natan καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή κι οι υπόλοιποι σε 4 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε την κατάληξη του Έλληνα μηχανικού. Για τον Bernard Natan γνωρίζουμε ότι του αφαιρέθηκε η γαλλική υπηκοότητα, παραδόθηκε το 1942 στις γερμανικές αρχές κατοχής, στάλθηκε στο Άουσβιτς κι εκεί θανατώθηκε τον Οκτώβριο του 1942.

Λίγο πριν, το 1941 οι γερμανικές αρχές υποχρέωσαν την Πατέ, που συνέχισε να λειτουργεί κάτω από άλλη ιδιοκτησία, να μετατρέψει τις μηχανές Pathé Rural των 17,5 mm σε 16mm, που ήταν το μόνο επιτρεπτό από του Ναζί μικρό φορμά.

Νίκος Θεοδοσίου

Ιούνιος 2009

Πηγές: LUCIEN REBATET (François Vinneuil), LES TRIBUS DU CINÉMA ET DU THÉÂTRE, 1941, ο εφημερίδες της εποχής αλλά κυρίως η Journal des débats politiques et littéraires (1938-39) και το περιοδικό TIME.

Advertisements

One response to “Ο «εντιμότατος» κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

  1. Παράθεμα: Ιστορίες από τις υποσημειώσεις της ιστορίας | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s