Η Λευκωσία σε 10 λεπτά!

(η περιήγηση έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2009)

Η εντός των τειχών πόλη

Μια σοβαρή περιήγηση σε οποιαδήποτε πόλη ξεκινά από το κεντρικότερο σημείο της. Στη Λευκωσία είναι η πλατεία Ελευθερίας όπου και το δημαρχιακό μέγαρο. Εδώ αρχίζεις να διαισθάνεσαι ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει  σε αυτή την πόλη: πλατεία δεν υπάρχει! Παρά τις αντίθετες βεβαιώσεις των πινακίδων. Ο Θεός να βάλει το χέρι του αν και το σχετικά ευμεγέθες εικόνισμα επικαλείται την Παναγία.
Σε πρώτο

Στο πρώτο πλάνο "βοήθα Παναγιά και στο δεύτερο το Δημαρχείο.

Επειδή όμως η Παναγιά δε φτάνει για όλα η κυρία Δήμαρχος επικαλείται τη βοήθεια της αστυνομίας για να συλλάβει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που βρίσκουν καταφύγιο στα ακατοίκητα κι ερειπωμένα σπίτια της παλιάς πόλης.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ξεκινά η πρώτη περιπολία (Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009)

Για την ώρα που συνέβησαν όλα αυτά δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα. Στην Κύπρο έχουν την ίδια ώρα με την (μητέρα) Ελλάδα αν και λόγω γεωγραφικής θέσης θα έπρεπε να προηγούνταν κατά μία ώρα. Έτσι ξημερώνει νωρίτερα αλλά και βραδιάζει νωρίτερα. Το έχουν συνηθίσει. Την ανάποδη κυκλοφορία των αυτοκινήτων δε λένε να την αλλάξουν.

100

Άγνωστο αν η μέρα εδώ έχει 100 ώρες ή κάτι παραπάνω.

Η οδός Λήδρας είναι ο τουριστικότερος δρόμος και δίπλα η «Λαϊκή Γειτονιά» κάτι σαν τη Πλάκα. Σε αυτόν υπάρχουν πλήθος μαγαζιά με τουριστικά είδη και εστιατόρια με ελληνικά και κυπριακά εδέσματα.
ανα

Ανατολίτικο σελφ σέρβις: ο πωλητής κατευθύνει με χαρακτηριστική άνεση τους εντός του καταστήματος ευρισκόμενους αγοραστές.

Η  οδός Λήδρας (για τον ελληνοκυπριακό τομέα) κατέληγε μέχρι πριν λίγους μήνες στο ομώνυμο οδόφραγμα το οποίο για τουριστικούς λόγους είχε επενδυθεί με λακαρισμένο ξύλο. Ήταν το μόνο που επιτρεπόταν να φωτογραφίσεις και να φωτογραφηθείς με τους Εθνοφρουρούς. Κάτι σαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα. Τώρα γκρεμίστηκε και άνοιξε άλλη μια δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στα δυο τμήματα της διχοτομημένης πόλης.

Η πινακίδα γράφει "είσοδος" κι όχι "έξοδος"

Η πινακίδα γράφει "είσοδος" χωρίς να προσδιορίζει που.

Πενήντα μέτρα παρακάτω (που αποτελούν και τη νεκρή ζώνη ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ) βρίσκονται τα «σύνορα» του τουρκοκυπριακού «κράτους» διότι κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να έχει σύνορα!

Η είσοδος στο τουρκοκυπριακό τμήμα της Λευκωσίας στην οδό Λήδρας. Αριστερά και δεξιά ο έλεγχος διαβατηρίων από τις αρχές του "κράτους" διότι κάθε σοβαρό κράτος πρέπει να έχει σύνορα!

Αριστερά και δεξιά τα κιόσκια για τον έλεγχο των διαβατηρίων από τις αρχές του "κράτους" και τις απαραίτητες σφραγίδες όχι στο διαβατήριο αλλά σε ένα μικρό κομμάτι χαρτί. Είναι ένα μικρό "κράτος".

Με μια πρώτη ματιά στην άλλη μεριά διαπιστώνεις και μια ουσιαστική διαφορά αναμεσα στους δυο τομείς της πόλης: αυτοί εκεί πίνουν μπύρα EFES PILSEN (που εισάγεται από την Τουρκία) ενώ στην Κυπριακή Δημοκρατία πίνουν ΚΕΟ που παράγεται από την Εκκλησία της Κύπρου!

Απαγορεύονται οι φωτογραφίες

Απαγορεύονται οι φωτογραφίες

Ολοκαίνουργες γυαλιστερές πόρτες του  ΟΗΕ απαγορεύουν την είσοδο στη νεκρή ζώνη αλλά απαγορεύουν και τη φωτογράφιση, άγνωστο για ποιο λόγο. Ίσως για να έχουν να λένε ότι κι αυτοί απαγορεύουν κάτι και να δικαιολογούν την παρουσία τους στην Κύπρο. Κάποιοι που διαφωνούν το κάνουν δημόσια γνωστό, όπως στην επόμενη φωτογραφία.

Δεν χρειάζεται μετάφραση.

Δεν χρειάζεται μετάφραση.

Φυσικά όλοι φωτογραφίζουν την «απαγορευμένη πόλη», αποτυπώνοντας εικόνες ερημιάς που προκαλούν απέραντη θλίψη.

η απαγορευμένη πόλη

Η "απαγορευμένη" πόλη

Μετά το γκρέμισμα του οδοφράγματος της Λήδρας το τουριστικό ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί σε παρακείμενα οδοφράγματα των οποίων οι μπογιές φρεσκάρονται συχνά για να «βγαίνουν» ωραία. Απαραίτητο συμπλήρωμα οι πινακίδες που απαγορεύουν τη φωτογράφιση!

Το οδόφραγμα-τουριστικό αξιοθέατο που αντικατέστησε το οδόφραγμα της Λήδρας

Όλα δείχνουν ότι εδώ είναι τα σύνορα της Ελλάδας.

Τα οδοφράγματα είναι πολλών τύπων κι έτσι η συλλογή φωτογραφιών μπορεί να είναι πιο πλούσια.

Βαρέλια

Οδόφραγμα με βαρέλια. Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα έχουν ανανεωθεί προσφάτως και γυαλίζουν στον ήλιο.

Κάποιοι όμως βρήκαν μιαν άλλη χρησιμότητα στις άδεις πολεμίστρες των εγκαταλειμμένων φυλακίων της «πράσινης γραμμής».

Πολεμίστρα

Πολεμίστρα για καφέ και τσιγάρο

Παραδίπλα, τα εγκαταλειμμένα υπέροχα αρχοντικά της παλιάς πόλης, αφού πέρασαν στα χέρια προνοητικών επενδυτών έναντι πινακίου φακής (ανάμεσά τους, λένε, κι ο παλιός δήμαρχος της πόλης), ανακαινίζονται και οι τιμές τους εκτινάσσονται στα ύψη.

Όργιο ανοικοδόμησης

Όργιο ανοικοδόμησης

Στην παλιά πόλη εκτός από το αρχαιολογικό μπορείτε να βρείτε και μουσείο μοτοσυκλέτας. Η συγκεκριμένη βέσπα δεν ανήκει στη συλλογή του μουσείου και κυκλοφορεί ελεύθερη. Πιθανόν να προορίζεται για το υπό ανέγερση μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Σύνθεση με σελοτέιπ

Σύνθεση με σελοτέιπ

Και μετά την φουτουριστική βέσπα έρχεται καπάκι η πληροφορία ότι στην Κύπρο συμβαίνουν διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικά γεγονότα όπως… το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Γάλακτος.  Σε αυτό, όπως είναι φυσικό, συμμετέχουν παγκοσμίου εμβέλειας «καλλιτέχνες» όπως είναι η Έλλη Κοκκίνου και ο Γ. Χρήστου.

Το γεγονός της χρονιάς

Πότε έγιναν τα προηγούμενα 16 και δεν τα πήραμε χαμπάρι;

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι οποίο δεν έχουν την ίδια παγκόσμια ματιά, το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην Άννα Βίσση και την Ελλάδα κι εκφράζουν τις ελπίδες τους με μαρκαδόρο στην αφετηρία των λεωφορείων.
Η απάντηση της μάνας πρέπει να είναι

Η απάντηση της Ελλάδας πρέπει να είναι "τέφρα, τέφρα".

Σημείωση: Εδώ τελειώνει το δεκάλεπτο. Τα υπόλοιπα είναι extra bonus.

Eκτός των τειχών

Η αθέατη (στο κοινό μάτι) οικονομική δύναμη του νησιού πρέπει να εκφράζεται από αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο της  Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Βιομήχανοι

Η "στέγη" των βιομηχάνων στη Λευκωσία

Και για όσους αναρωτιούνται τι βιομηχανία μπορεί να έχει ένας μικρός τόπος όπως η Κύπρος κι οι εργοδότες να έχουν ανάγκη ενός τόοοσο μεγάλου κτιρίου με δεκάδες υπαλλήλους, η επόμενη φωτογραφία νομίζουμε ότι λύνει την απορία.
Μα τι τα κάνουν τόσα σπίρτα;

Βιομηχανία σπίρτων!

Φυσικό είναι να υπάρχει κι εδώ κι ένας χώρος να παίζεις με τα λεφτά: το χρηματιστήριο.

Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο

Απέναντι από το χρηματιστήριο υπάρχει ένας χώρος για περίπτωση ανάγκης.

Καταφύγιο

Καταφύγιο

Το περίπτερο του Δρακουμέλ δε βρίσκεται δίπλα στο χρηματιστήριο αλλά θα μπορούσε να είναι.

Η μόνη χώρα όπου επετράπη στον Δρακουμέλ να ανοίξει περίπτερο.

Η μόνη χώρα όπου επετράπη στον Δρακουμέλ να ανοίξει περίπτερο.

Παλιές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείφθηκαν μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρώτε παστουρμάες και πίνετε χουμούς. Μόνο έτσι θα γίνετε τούρμπο.

Τρώτε παστουρμάες και πίνετε χουμούς. Μόνο έτσι θα γίνετε τούρμπο.

Πάντως στη σημερινή Λευκωσία θα δυσκολευτείς να απολαύσεις τις νέες γεύσεις (ενίοτε και τις παραδοσιακές) αν δε ξέρεις εγγλέζικα. Έτσι και τολμήσεις να μιλήσεις ελληνικά το γκαρσόνι θα σε επαναφέρει στην τάξη λέγοντας χωρίς περιττή ευγένεια: «english please». Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι η επίσημη γλώσσα αυτού του κράτους.
Υπογραφή: ένας τυπικός πουστοκαλαμαράς.
Στο πρώτο πλάνο «βοήθα Παναγιά» και στο δεύτερο το Δημαρχείο.
Advertisements

2 responses to “Η Λευκωσία σε 10 λεπτά!

  1. Φίλε πάντως έχασες που δεν πέρασες το οδόφραγμα. Όλοι οι ελληνοκύπριοι πάνε εκεί για φτηνά ψώνια και έχει πολύ ωραίο φαγητό και στην παλιά δημοτική αγορά οι τουρκοκύπριοι έχουν φτιάξει ένα ναργιλέ καφέ που έχει τον καλύτερο ναργιλέ που έχω κάνει.

  2. Φίλε Μάνο,
    σχετικά με το σχόλιό σου απλά να σε πληροφορήσω ότι έχω περάσει αρκετές φορές στο τουρκοκυπριακό μέρος από το οδόφραγμα του Λήδρα Παλλάς. Αυτή τη φορά δεν είχα χρόνο. Μόνο 10 λεπτά,,, (άντε 20, για μια μικρή βόλτα και να δω επιτέλους τη Λήδρας ανοιχτή)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s