Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

Όταν «εισέπραττα», περίπου δυο χρόνια πριν, και τη δεύτερη άρνηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου να χρηματοδοτήσει την πρόταση για ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα μια επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών στην Κερύνεια της Κύπρου το 1973  που καλύπτονταν πίσω από μια χολιγουντιανή παραγωγή με τον Πήτερ Σέλλερς, νόμιζα ότι είχα τελειώσει με αυτή την ιστορία.

Από την πολύχρονη και κοπιαστική έρευνα είχαν απομείνει τα ντοσιέ με τα υλικά, μια ταινία με τίτλο «Σάντα Μπάρμπαρα- Φαντάσματα στην Κερύνεια» – που αποτελούσε μια πρώτη κινηματογραφική προσέγγιση του θέματος – και ένα δημοσίευμα στο μπλόγκ μου με τίτλο LEXUS VERSUS 2CV που επικεντρώνονταν κυρίως στην περίεργη τοποθέτηση του συγγραφέα Πέτρου Τατσόπουλου, μέλους της επιτροπής κρίσεων του ΕΚΚ.

Διαπίστωσα άλλωστε ότι η επιχείρηση του 1973  – από αυτές που προετοίμασαν τη συνδυασμένη επιχείρηση: το Ελληνικό πραξικόπημα και την Τούρκικη εισβολή το 1974 – ήταν πολύ καυτή και καθόλου παλιά καθώς είχε προεκτάσεις και στην ιστορία της ΕΟΚΑ Β, μέλη της οποίας έχουν σήμερα ισχυρές οικονομικές και πολιτικές θέσεις στο νησί.

Δυστυχώς όμως, παρά την εγκατάλειψη του σχεδίου, τα «Φαντάσματα» δεν χάθηκαν. Αφορμή γι αυτή τη θέση δυο γεγονότα:

  • η πρόταση για προβολή της ταινίας «Σάντα Μπάρμπαρα- Φαντάσματα στην Κερύνεια» στην Αριδαία στις 2 Μαρτίου στα πλαίσια μιας βδομάδας ντοκιμαντέρ που οργανώνει ο Θεατρικός Σύλλογος Αριδαίας προ-ΘΕΣΗ
  • η δολοφονία του κύπριου επιχειρηματία Άντη Χατζηκωστή διευθυντή, ανάμεσα σε άλλα, του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα.

Κι ενώ για τη «νεκρανάσταση» της ταινίας και την προβολή στην Αριδαία δεν υπάρχει τίποτα να ειπωθεί, για την Κύπρο υπάρχουν τα εξής.

Η ταινία, αν και «εκτός κυκλοφορίας», έγινε απρόσμενα αντικείμενο μιας τρίωρης ζωντανής εκπομπής στο κανάλι Σίγμα στις 16 Σεπτεμβρίου 2009. Ήταν στην εκπομπή «Με την Ελίτα», κάτι αντίστοιχο της εκπομπή της Τ. Στεφανίδου στον ΑΝΤ1. Τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα που παρουσιάστηκαν εκεί, αυτά που άφησαν αδιάφορους τους «κριτές» του ΕΚΚ, εντυπωσίασαν. Κι οι παρευρισκόμενοι στο στούντιο βουλευτές, μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, ζήτησαν να κατατεθούν στην επιτροπή.

Κι ενώ εμφανίστηκαν μάρτυρες που επιβεβαίωναν τα στοιχεία που κατέθεσα, δεν έλειψαν (για μια ακόμα φορά) οι μανιασμένες επιθέσεις από κάποιους οι οποίοι με υπέρμετρο φανατισμό  υποστηρίζουν την «αθωότητα» της χολιγουντιανής παραγωγής με τον Πήτερ Σέλλερς. Όλα αυτά έδωσαν την αίσθηση ότι τα εκτεταμένα ναρκοπέδια, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο βόρειο τμήμα του νησιού, εκτείνονται, με άλλη μορφή, στο νότιο.

Ο οδηγός του δολοφονηθέντος Άντη Χατζηκωστή ήταν αυτός που είχε αναλάβει τις μετακινήσεις μου κατά την διάρκεια της παραμονής μου εκεί.

Ό Άντης Χατζηκωστής εμφανιζόταν ως διευθύνων σύμβουλος του συγκροτήματος ΔΙΑΣ που είχε ιδρύσει το 1975 (δηλαδή αμέσως μετά τον διαμελισμό της Κύπρου) ο πατέρας του Κωστής Χατζηκωστής. Όλοι ξέρουν ότι ο Κωστής Χατζηκωστής είναι το πραγματικό αφεντικό, ο οποίος όμως δεν διαμένει στην Κύπρο αλλά στην Αθήνα κάνοντας συχνές επισκέψεις στο Άγιο Όρος. Η πολιτική τοποθέτηση του Κωστή Χατζηκωστή είναι στην άκρα δεξιά και όλοι ξέρουν ότι ήταν μέλος της ΕΟΚΑ Β. Άλλωστε είχε διαφωνήσει ανοιχτά με τον Μακάριο. Ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο, έχει ενεργή ανάμιξη στην πολιτική της Κύπρου κάνοντας παιχνίδι με όλα τα κόμματα πλην ΑΚΕΛ. Το περασμένο Σεπτέμβρη γράφτηκε στον  ελληνικό τύπο ότι ο Χατζηκωστής αγόρασε τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου» προκειμένου να κάνει παρέμβαση και στην ελληνική πολιτική.

Από τις πρώτες ώρες, και με περίεργη βιασύνη, η κυπριακή αστυνομία απέκλεισε οποιαδήποτε πολιτικά κίνητρα στη δολοφονία του Άντη και τα περιόρισε στα οικονομικά. Κι αυτό γιατί ο γιος δεν φαινόταν να έχει ανάμιξη στην πολιτική.

Από τις πρώτες ώρες επίσης διέρρευσε  η πληροφορία ότι ηθικός αυτουργός της δολοφονίας ήταν η ξανθιά παρουσιάστρια του καναλιού Έλενα Σκορδέλη. Η κ. Σκορδέλη είχε εντυπωσιάσει τους πάντες αποκτώντας πριν λίγο καιρό το 20% του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Τότε της δόθηκε το προσωνύμιο «σιδηρά κυρία». Ταυτόχρονα όμως γεννήθηκε το ερώτημα ποιοι βρίσκονταν πίσω από την κ. Σκορδέλη.

Γράφηκε ότι η μεταβίβαση των μετοχών του ΔΙΑΣ στην κ. Σκορδέλη έγινε από τον Πολάκη Σαρρή, νομικό σύμβουλο και προσωπικό δικηγόρο του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Οι μετοχές ανήκαν στην οικογένεια του μακαρίτη προέδρου. Ο Τάσος Παπαδόπουλος έγινε για πρώτη φορά μετά το θάνατό του πρώτη είδηση τον Δεκέμβρη του 2009 καθώς άγνωστοι άνοιξαν τον τάφο του και έκλεψαν το πτώμα. Παρά τις έρευνες, δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης της κ. Σκορδέλη, ξαφνικά σταμάτησε κάθε ροή πληροφοριών. Η «σιδηρά κυρία», η οποία αρνείται τη συμμετοχή της στη δολοφονία, σε πρόσφατες επιστολές δικηγόρων της αναφέρει ότι και σε βάρος της έγινε απόπειρα δολοφονίας. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι στις 15 Ιανουαρίου, τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του Άντη, άγνωστοι αφαίρεσαν από τον μπροστινό τροχό του αυτοκινήτου της τρεις βίδες με στόχο «να προκαλέσουν ατύχημα ή ακόμη και το θάνατό της».

Τελικά η Σκορδέλη συνελήφθη την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου (δέκα ολόκληρες μέρες μετά τη δολοφονία του Άντη) μαζί με τον αδελφό της Αναστάσιο Κρασοπούλη.

Αντιγράφω από το μπλογκ του άγνωστού μου Μαρίνου Κλεάνθους:

Κάπου εδώ, μπορεί να χωρεί και η παλαιότερη είδηση που δημοσιεύτηκε και αφορούσε πληροφορίες της αστυνομίας για την ασφάλεια του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. (Πληροφορίες που είχαν ως αποτέλεσμα οι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς να παρελάσουν την 1η Οκτωβρίου χωρίς γεμιστήρες).

Λέτε να ήξερε κάτι παραπάνω ο Πέτρος Τατσόπουλος γράφοντας στην απορριπτική πρόταση για την ταινία μου ότι καταπιάνεται με «Εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικό θέμα (και εισέτι ανοιχτό)» και για αυτό δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ; Μερικές φορές δεν αρκούν τα καλλιτεχνικά κριτήρια για να χρηματοδοτήσεις μια ταινία.

——————

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον Πολάκη Σαρρή διαβάστε αυτό

Ο Πολάκης Σαρρής, το πτώμα του Τασου Παπαδόπουλου κι ο Γιούρι Γκέλερ εδώ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s