ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΣΑΜΕ

13 Μαρτίου 1965

Το να έρχονται αντιμέτωποι πολίτες με συνεργεία κατεδάφισης και αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να υπερασπίσουν το αυθαίρετο σπιτάκι που μια νύχτα έχτισαν, ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Αθήνα του ’60. Το να δίνουν όμως μια τρίωρη, πολύ σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν έναν αυθαίρετο κινηματογράφο είναι φαινόμενο μοναδικό, ίσως στον κόσμο.

Οι 10 σοβαρά τραυματίες, οι 40 ελαφρότερα, ανάμεσά τους ένας διοικητής της χωροφυλακής και ένας εισαγγελέας αλλά κι οι 25 συλλήψεις δίνουν μια σχηματική μεν αλλά παραστατική εικόνα της μάχης που δόθηκε στις παρυφές, τότε, του Περιστερίου, στη συνοικία του Αγίου Ιεροθέου.

Ήταν μια γειτονιά που κάθε μέρα παρουσίαζε διαφορετική όψη. Τα σπιτάκια ξεφύτρωναν μέρα τη μέρα, σε οικόπεδα λειψά, άρα παράνομα. Τις περισσότερες φορές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα δωματιάκι που φιλοδοξούσε, παρ όλα αυτά, να στεγάσει ολόκληρες οικογένειες που ήρθαν από τις λεηλατημένες από τον πόλεμο και τον εμφύλιο επαρχίες στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας.

Η πληροφορία ότι το πρωί θα έφτανε συνεργείο της πολεοδομίας να γκρεμίσει σπίτια είχε φτάσει από την προηγούμενη και τους είχε αναστατώσει όλους. Έτσι το πρωί της 13ης Μαρτίου 1965 αντί να πάνε στη δουλειά τους άρχιζαν να μαζεύονται από τις 5 τα ξημερώματα στην πλατεία.

Κατά τις 10 έφτασε το συνεργείο κατεδάφισης συνοδευόμενο από 300 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και χωροφύλακες με επικεφαλής τον διοικητή της χωροφυλακής της Νέας Ιωνίας, εισαγγελέα και δυο αντλίες. Έτοιμοι για μεγάλη μάχη δηλαδή

Η επιτροπή των κατοίκων τους ζήτησε να ματαιώσουν την κατεδάφιση. Αυτοί φυσικά τους αγνόησαν και διέταξαν το συνεργείο να αρχίσει το γκρέμισμα. Όταν οι βαριοπούλες  άρχισαν να χτυπάνε τις τσιμεντένιες κολώνες του υπό κατασκευή κινηματογράφου ο τόπος πήρε φωτιά.

Οι καμπάνες της εκκλησίας άρχισαν να χτυπάνε «δαιμονιωδώς», όπως έγραψαν οι εφημερίδες,  κι απ τις γειτονιές να κατεβαίνουν άντρες γυναίκες και παιδιά. Ήταν πάνω από χίλιοι, μπορεί και δυο χιλιάδες. Κι η μάχη άρχισε. Οι κάτοικοι να  προσπαθούν να εμποδίσουν την κατεδάφιση κι οι αστυνομικοί με τα γκλομπ να τους απωθούν. Οι πέτρες έπεφταν βροχή. Η αστυνομία φαίνεται δεν περίμενε τέτοια αντίδραση.

Μπήκαν μπροστά οι αντλίες της πυροσβεστικής που μόνο προσωρινά απώθησαν τους επιτιθέμενους. Το ίδιο έγινε κι όταν βγήκαν τα δακρυγόνα. Αντίθετα, όπως λένε τα ρεπορτάζ, οι κάτοικοι έγιναν πιο επιθετικοί και σημειώθηκαν οι πιο σοβαροί τραυματισμοί. Μάλλον η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στο σημείο αυτό έφτασε επί τόπου ο Ανώτατος Διοικητής Χωροφυλακής Πρωτευούσης συνταγματάρχης Ανδριτσόπουλος. Από το αδιέξοδο τελικά έβαλαν την αστυνομία οι πολιτικοί.

Ήταν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Ένωσης Κέντρου Γ. Βασιλάτος, Ι. Τσιριμώκος, Αντ. Τζιτζής που έφτασαν εσπευσμένα από την Αθήνα. Η μάχη σταμάτησε. Είχαν περάσει τρεις ώρες από την ώρα που ξεκίνησε. Δήθεν τα συμβίβασαν. Στην πραγματικότητα το συνεργείο κατεδάφισης κι οι χωροφύλακες πήραν εντολή να φύγουν. Δεν γκρέμισαν τίποτα. Είχαν προλάβει όμως να κάνουν 25 συλλήψεις. Και την άλλη μέρα τους πήγαν στο αυτόφωρο με αρκετά βαριές κατηγορίες: αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση σε συνδυασμό με το νόμο 4.000/59 (περί τεντιμποϊσμού) κλπ.

Στο μεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους και ενέκρινε το ποσό των 10.000 δρχ. για την ενίσχυση των θυμάτων.

Στις 16 Μαρτίου άρχισε η δίκη. Στην κατάθεσή του ο συνταγματάρχης της χωροφυλακής Αθ. Παπαϊωάννου αποκάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες. Η μια από τις δυο αντλίες την ώρα της επίθεσης έπαθε βλάβη ενώ η άλλη πέταγε το νερό σε απόσταση 20 μέτρων αλλά οι «επαναστάτες», όπως αποκάλεσε τους Ανθοπουλιώτες, πέταγαν τις πέτρες από 50 μέτρα μακριά! Και μάλιστα ήταν και εύστοχοι – αυτό το υπονόησε αναφερόμενος στο μεγάλο αριθμό τραυματιών!

Πρόσθεσε επίσης ότι όταν επενέβη η ομάδα των δακρυγόνων οι «επαναστάτες» δεν πτοήθηκαν και επιτέθηκαν με μεγαλύτερη σφοδρότητα τραυματίζοντας τον ίδιο, τον εισαγγελέα και 40 χωροφύλακες εκ των οποίων οι 4 σοβαρά.

Ανέφερε επίσης ότι πριν λίγο καιρό είχε γίνει άλλη μια απόπειρα κατεδάφισης αυθαίρετων στην περιοχή αλλά κι αυτή στέφθηκε με… αποτυχία! Σίγουρα, στο πίσω μέρος του μυαλού του θα ήταν κι η μεγαλειώδης εξέγερση του «κάρβουνου» του 1956 με την οποία οι Ανθοπουλιώτες έβαλαν οριστικό τέλος στη λειτουργία του λιγνιτωρυχείου που υπονόμευε τα σπίτια και τις ζωές τους.

Μάρτυρες υπεράσπισης κατάθεσαν οι βουλευτές Γερ. Βασιλάτος, Λ. Κύρκος, Ε. Νεφελούδης, Ε. Σακελλάρης και ο δήμαρχος Περιστερίου Δημ. Φωλόπουλος οι οποίοι έδειξαν ως τον μεγαλύτερο παράνομο το κράτος που επιτρέπει σε επιχειρηματίες (καταπατητές γης οι περισσότεροι) να πωλούν μικρά οικόπεδα εκτός σχεδίου. Την περίοδο εκείνη σε Ανθούπολη και Άγιο Ιερόθεο υπήρχαν 25.000 αυθαίρετα!

Τελικά το δικαστήριο καταδίκασε 16 από τους 26 συλληφθέντες σε ποινές φυλάκισης από 8 έως 4 μηνών. Άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Και γύρισαν πίσω να ολοκληρώσουν τα μισοτελειωμένα σπίτια. Και το σινεμά.

Τα γεγονότα στο Περιστέρι ενέπνευσαν την ίδια μέρα και τον γνωστό σκιτσογράφο Μπόστ που έφτιαξε αυτό το σατιρικό σκίτσο με το δικό του ασυναγώνιστο χιούμορ όπου εμφανίζει τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου ως  Περιστεριώτη σοφέρ που διαθέτει αυθαίρετο.

Το σκίτσο δημοσιεύτηκε στην Αυγή, στις 14 Μαρτίου 1965

Advertisements

6 responses to “ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΣΑΜΕ

  1. Δεν τον έχω εντοπίσει ακόμα. Σύμφωνα με τον Μάκη πρέπει να είναι η ΑΥΡΑ. Οι κολώνες που πήγαν να γκρεμίσουν πρέπει να είναι τα μαγαζιά που έχουν πρόσοψη στην πλατεία και στο πίσω μέρος τους ήταν οθόνη.
    Το όνομα του ιδιοκτήτη ήταν Καρατζάς. Σου λέει τίποτα;

  2. Παράθεμα: Νίκος Θεοδοσίου “Για τα σινεμά που ματώσαμε”: “…σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν έναν αυθαίρετο κινηματογράφο…” (1965) « Rose·

  3. Παράθεμα: Νίκος Θεοδοσίου “Για τα σινεμά που ματώσαμε”: “…σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν έναν αυθαίρετο κινηματογράφο…” (1965) « Rose·

  4. Παράθεμα: Νίκος Θεοδοσίου “Για τα σινεμά που ματώσαμε”: “…σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν έναν αυθαίρετο κινηματογράφο…” (1965) « Rose·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s