Ο χρόνος σταμάτησε τον Αύγουστο…

Το ελληνικό κράτος, με κάθε ευκαιρία, δηλώνει την ανάγκη εθνικής συμφιλίωσης και επούλωσης των πληγών που  εμφυλίου 46-49. Στα πλαίσια αυτά χρηματοδοτήθηκε και προωθήθηκε θορυβωδώς η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ψυχή Βαθιά”.

Απ την άλλη όμως, στην πράξη, κάνει οτιδήποτε για να μην ξεχαστεί η σύγκρουση διατηρώντας όλα τα μνημεία του διχασμού και κυρίως προβάλλοντας ποιός ήταν ο νικητής σ αυτόν τον πόλεμο. Ειδικά στις περιοχές που  βρέθηκαν στην καρδιά της σύγκρουσης.

Το κείμενο που ακολουθεί μπορεί να θεωρηθεί και σαν συνέχεια του “Οδοιπορικού στο Γράμμο”. Εποχή περίπου ίδια: τέλος Φλεβάρη, ένα χρόνο αργότερα – καθαρή σύμπτωση και τα δυο. Αφετηρία ίδια: το ερειπωμένο χωριό Γάβρος (μέχρι το 1926 ονομάζονταν Γκάμπρες). Διόλου τυχαία.

Τα απογυμνωμένα πλίθινα σπίτια του μαγνητίζουν πάντα το βλέμμα. Στην απέναντι μεριά του δρόμου, αυτού που οδηγεί από την Καστοριά στις Πρέσπες, εξακολουθούν να ορθώνονται και να “επιτηρούν” το “εχθρικό” χωριό οι εγκαταστάσεις του στρατού. Εδώ βρίσκονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια οι «μπάρες» που πριν λίγα χρόνια έφραζαν το δρόμο γι αυτή την “άλλη” Ελλάδα. Οι «μπάρες» έφυγαν, οι στρατιώτες αποσύρθηκαν αλλά οι εγκαταστάσεις έμειναν.

P2280312

Το χωριό Γάβρος όπως το αντίκριζε ο στρατιώτης από το φυλάκιό του.

P2280309

Το φυλάκιο κι οι υπόλοιπες στρατιωτικές εγκαταστάσεις οχυρωμένες μέσα σε τεχνητούς λόφους αντιστέκονται στο χρόνο, περισσότερο από τα πλίθινα σπίτια του χωριού. Θα μπορούσαν να είχαν ισοπεδωθεί αλλά… Μήπως σκέφτονται ότι μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν;

P2280307

Το κεντρικό φυλάκιο, εδώ που έπρεπε να δείξεις “διαβατήριο” για να περάσεις, ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται πλέον ως “Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών”!!! Ο αγέρωχος μακεδονομάχος, μπροστά απ αυτό, δεν ανακαινίστηκε.

P2280257

Στη διασταύρωση για Κρυσταλλοπηγή και το πέρασμα στην Αλβανία ένα ακόμα μνημείο για να θυμίζει, με έμμεσο τρόπο, τους νικητές του Εμφυλίου Πολέμου.

P2280271

Η λίμνη των Πρεσπών στην ηρεμία της, μοιάζει αμέτοχη.

P2280305

Για να φτάσεις στον Άγιο Αχίλλειο υποχρεωτικά πρέπει να περάσεις από το σημείο που ονομάζεται Κούλας, το σημείο που η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα επικοινωνούν με ένα κανάλι. Το στρατιωτικό φυλάκιο, άχρηστο πια κι άδειο, στέκει όχι μόνο όρθιο αλλά και ντυμένο με καλογυαλισμένες διακοσμητικές πλάκες Καρύστου, φρεσκοβαμμένο και διακοσμημένο με τους πιο κιτς αμμόσακους να συμπληρώνουν το ντεκόρ θεατρικής παράστασης νηπιαγωγείου.

Τριγύρω η πιο μεγάλη συλλογή πολεμικών μνημείων.

P2280295

P2280294

P2280297

Από δω ο δρόμος για Βροντερό.

DSC02139

Με τέτοιες βάρκες μεταφέρονταν οι τραυματίες του Δημοκρατικού Στρατού από τα τμήματα που δρούσαν στις διάφορες περιοχές των Κορεστίων μεταφέρονταν στο χωριό Μικρολίμνη (μέχρι το 1928 ονομάζονταν Λάγκα), από εκεί με βάρκα στο Αγκαθωτό και στη συνέχεια με τα ζώα στη σπηλιά- νοσοκομείο κοντά στο Βροντερό.

DSC02140

Η σύγχρονη πλωτή  γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Άγιου Αχίλλειου. Διακρίνεται πίσω από το ταχύπλοο της αστυνομίας.

P2280289

Άγιος Αχίλλειος. Ερείπια και φρίκη. Σαν ντεκόρ ταινίας.

P2280280

P2280278

P2280275

P2280279

P2280273

Παρ όλα αυτά εδώ σήμερα τα βρίσκεις όλα! Και φαί και κρεβάτι.

P2280267

Στο τέρμα του ασφαλτωμένου δρόμου, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται το τελευταίο κατοικημένο χωριό, το Βροντερό. Το παλιό του όνομα ήταν Γκράσδενι. Εξελληνίστηκε το 1926.

Μετά τον Εμφύλιο οι ντόπιοι κάτοικοί του υποχρεώθηκαν να φύγουν και το διάστημα 1953-6 αναπληρώθηκαν από βλάχους, που προέρχονταν από την Ήπειρο. Τώρα κατοικείται από 130 άτομα το χειμώνα και 200 το καλοκαίρι, με κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Αυτοί έδωσαν και τη σημερινή μορφή με τις αχυροκαλύβες.

P2280262

P2280261

Τα ερειπωμένα χωριά Αγκαθωτό και Πυξός βρίσκονται σε απόσταση 2 χλμ. από το Βροντερό.

Η επιθυμία να φτάσουμε στη “σπηλιά του Κόκκαλη”, έτσι λένε τώρα το νοσοκομείο του ΔΣΕ, έμεινε ανεκπλήρωτη. Τα χιόνια κι οι βροχές φέτος έκαναν το χωματόδρομο αδιάβατο. «Ούτε με αυτοκίνητο 4Χ4»,  μας πληροφόρησε μια χωρική. «Μόνο τον Αύγουστο μπορείτε…»

Εκτός αν σε κυνηγά ο Εθνικός Στρατός!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s