ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Σε κάθε νόμο πριν καταπιαστεί κανείς με τα επιμέρους σημεία του είναι χρήσιμο να ανιχνεύσει τη φιλοσοφία που καθοδήγησε τους συντάκτες του. Και στον νέο (Γερουλάνου) νόμο  για τον κινηματογράφο υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που την αποκαλύπτουν, την προδίδουν για την ακρίβεια.

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι συντάκτες του δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Ο νόμος έχει τίτλο: «Ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης». Στα ελληνικά δεν λέμε κινηματογραφική τέχνη όπως δεν λέμε ζωγραφική τέχνη, χορευτική τέχνη, αρχιτεκτονική τέχνη, γλυπτική τέχνη κλπ. Γιατί έτσι προσδιορίζεται η «τεχνική», η δεξιοτεχνία, η μαστοριά. Στα ελληνικά λέμε «η τέχνη του κινηματογράφου», η «τέχνη του χορού» κλπ.

Μπορεί όμως και να μην είναι τυχαία αυτή η σύγχυση μεταξύ τέχνης και τεχνικής. Γιατί ξεφυλλίζοντας το συνοδευτικό «Σημείωμα επί των αρχών προτεινόμενου σχεδίου νόμου» και στην κατάληξή του διαβάζουμε με έκπληξη: «Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι τα επιμέρους μέτρα δημιουργούν ένα συνολικό πλέγμα για την ομαλή από τη σημερινή κατάσταση σε μια σταθερή κινηματογραφική «βιοτεχνία».

Ένας νόμος για την τέχνη του κινηματογράφου να έχει στόχο τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής «βιοτεχνίας»!!!

Εδώ βέβαια είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για άγνοια της ελληνικής γλώσσας. Είναι γνωστό ότι μέχρι τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια ο κινηματογράφος εθεωρείτο βιομηχανικό προϊόν. Οι σκηνοθέτες, την εποχή εκείνη, έκαναν μεγάλο αγώνα να τον αποδεσμεύσουν το υπουργείο Βιομηχανίας για να υπαχθεί στο νεοϊδρυθέν υπουργείο Πολιτισμού. Να αναγνωριστεί δηλαδή ως ΤΕΧΝΗ.

Σήμερα, με το νέο νόμο επιδιώκεται η επιστροφή στο παρελθόν. Μόνο που οι συντάκτες του νόμου δεν τολμούν να μιλήσουν για βιομηχανία (σε περίοδο μάλιστα γοργής αποβιομηχάνισης της χώρας) και περιορίζονται να μιλούν για βιοτεχνία! Εκτός αν κι εδώ τους πρόδωσαν τα λειψά ελληνικά τους. Όπως και να είναι αυτή η «βιομηχανική» ή «βιοτεχνική» αντίληψη του κινηματογράφου, που έχει τις ρίζες στην Αμερική, είναι καθαρά οπισθοδρομική και αντιδραστική.

Κι αυτό αποκαλύπτεται από ένα ακόμα σημείο. Ενώ για παράδειγμα θεωρεί διαφορετικά ή τουλάχιστον διακριτά πράγματα την κινηματογραφική παραγωγή (που η ιστορική εξέλιξη έχει προσδιορίσει το περιεχόμενο) και την οπτικοακουστική παραγωγή (που μπορεί να είναι οτιδήποτε έχει εικόνα και ήχο) κάνει το εξής αμάλγαμα: στο άρθρο 2 και στην παράγραφο 4 ορίζει ότι « Όπου στις διατάξεις του παρόντος Νόμου αναφέρεται ο όρος «ταινία», νοείται το κινηματογραφικό έργο.»

Δυο μόλις παραγράφους παρακάτω διαβάζει κανείς ότι «Ως δημιουργός οπτικοακουστικού έργου νοείται ο σκηνοθέτης». Το κινηματογραφικό έργο, η ταινία, έχει εξαφανιστεί. Απομένει το οπτικοακουστικό έργο! Τυχαίο; Πάλι κακά ελληνικά; Σίγουρα όχι.

Όπως δεν είναι τυχαία η παράλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στη βασική και αδιαπραγμάτευτη αρχή για κάθε καλλιτέχνη, την ελευθερία έκφρασης και δημιουργίας. Βασική αρχή της Δημοκρατίας!

Πως να συζητήσει κανείς τα υπόλοιπα;

Advertisements

5 responses to “ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

 1. Τώρα αρχίζει η πλάκα.

  Κοιτάξτε δυο άρθρα του νέου νόμου, το 21 και το 34. Το ένα αφορά το Κέντρο Κινηματογράφου και το άλλο το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Οι τεμπέληδες που συνέταξαν το νόμο έκαναν απλά copy το πρώτο (21) και paste στο δεύτερο (34). Αντικατέστησαν μόνο το Ε.Κ.Κ με τη λέξη Φεστιβάλ. Αλλά ξέχασαν αντικαταστήσουν κάποια «ΕΚΚ».

  Έτσι βλέπουμε το τραγελαφικό τη διοίκηση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μέχρι τη συγκρότησή του νέου ΔΣ να την ασκεί η διοίκηση… του Κέντρου Κινηματογράφου ή το αντίστροφο ή κάτι μεταξύ των δύο. 

  Και μετά θέλουνε να τους πάρουμε στα σοβαρά!

  Αρθρο 21 Μεταβατικές διατάξεις

  1. Εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συγκροτεί με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ. Μέχρι τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ. σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος νόμου, τη διοίκηση του Κέντρου ασκεί το κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο.

  2. Εντός τεσσάρων (4) μηνών από τον διορισμό του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ. υποβάλλει στους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών προς έγκριση τον εσωτερικό κανονισμό του Ε.Κ.Κ. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θέση σε ισχύ του νέου εσωτερικού κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του υφιστάμενου κανονισμού λειτουργίας και οι αποφάσεις των κατά τη δημοσίευση του παρόντος οργάνων του Ε.Κ.Κ., εφόσον δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος.

  Άρθρο 34 Μεταβατικές διατάξεις

  1. Εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συγκροτεί με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Μέχρι τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΕΣΤΙΒΑΛ σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος νόμου, τη διοίκηση του Κέντρου ασκεί το κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο.

  2. Εντός τεσσάρων (4) μηνών από τον διορισμό του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ οφείλει να υποβάλει στους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών προς έγκριση τον εσωτερικό κανονισμό του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η θέση σε ισχύ του νέου εσωτερικού κανονισμού εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του υφιστάμενου κανονισμού λειτουργίας και οι αποφάσεις των κατά τη δημοσίευση του παρόντος οργάνων του Ε.Κ.Κ., εφόσον δεν αντιβαίνουν στις διατάξεις του παρόντος.

  

 2. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΘΥΜΑΣΑΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ;

  • Επιπλέον είναι και Αθλητισμού!
   Στην Αυστρία που ήμουν πριν λίγες μέρες, αυτοί οι κανίβαλοι (που ήταν πάνω στα δέντρα όταν εμείς ασχολιόμασαταν με τη φιλοσοφία) έχουν ένα αλοπρόσαλο υπουργείο «Υπουργείο Παιδείας, Τεχνών και Πολιτισμού»!

 3. Παράθεμα: Νίκος Θεοδοσίου: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (η τέχνη του κινηματόγραφου και όχι η κινηματογραφική τέχνη) « Roseta Books·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s