Λεφτά υπάρχουν (2)

Απορίες λογιστού…

Το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο κατατέθηκε στη Βουλή κι όπου νάναι ψηφίζεται.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των υποστηρικτών του είναι ότι επιτέλους δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα του 1.5 % που υποχρεούνται να δίνουν στον κινηματογράφο τα κανάλια.

Με το νέο νόμο η υποχρέωση καταβολής αυτού του ποσοστού επί του κύκλου εργασιών των ιδιωτικών καναλιών (όπως πρόβλεπε ο προηγούμενος) τώρα περιορίζεται επί των κερδών τους από τις διαφημίσεις.

Προχτές ανακοινώθηκαν τα φετινά έσοδα των καναλιών από τις διαφημίσεις και μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσα χρήματα θα πέσουν στον κινηματογράφο αν… τα κανάλια δεν γράψουν και αυτό το νόμο στα παλιά τους τα παπούτσια.

Το κονδύλι λοιπόν της διαφημιστικής δαπάνης για το πρώτο δεκάμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στα 427 εκ. ευρώ ενώ βρίσκεται σε τροχιά σταθερής μείωσης κατά 40%-45%. Γι αυτό απολύουν συνέχεια και μιλάνε για συγχωνεύσεις.

Μπορούμε λοιπόν να υπολογίσουμε, αρκετά κουβαρντάδικα, ότι για το 2010 η διαφημιστική δαπάνη θα ανέλθει στα 500 εκ. ευρώ. Απ αυτά τα πραγματικά έσοδα  θα κυμανθούν σε ένα ποσό της τάξεως του 25% με 40% χαμηλότερα, λόγω των εκπτώσεων και των λοιπών προσφορών – έτσι λένε οι ειδικοί.

Δηλαδή το ποσό από το οποίο τα κανάλια πρέπει να αφαιρέσουν για να δώσουν  στον κινηματογράφο δεν ξεπερνάει τα 350 εκ. ευρώ. Το 0,75%, που υποχρεούνται να επενδύσουν σε δικής τους επιλογή κινηματογραφική παραγωγή, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 2,5 εκ. ευρώ. (το υπόλοιπο 0,75% υποχρεούνται να το διαθέσουν στο ΕΚΚ σε διαφημιστικό χρόνο, αέρα δηλαδή).

Πώς λοιπόν από τα 3.5 εκ ευρώ, που έπεφταν μέχρι σήμερα στην παραγωγή, θα φτάσουμε τα 17 εκ. ευρώ, όπως είπε ο επικεφαλής των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη», Αντώνης Καφετζόπουλος στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στον κινηματογράφο «Έλλη» στις 16/11. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση δεν πρόκειται να αυξηθεί,  αν  δεν μειωθεί;

Γαμώτο, πάλι ομίχλη έπεσε! 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s