Από την αρχή;

(Το Ναύπλιο σε 10 λεπτά)

Την περασμένη πενταετία ζήσαμε με το σλόγκαν της «επανίδρυσης του κράτους». Τους τελευταίους μήνες, και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, ζούμε με την προοπτική της επανόδου στη δραχμή. Δηλαδή όλα καλούν να επιστρέψουμε στην αρχή.

Ως εκ τούτου, μια επίσκεψη στην πόλη του Ναυπλίου, την πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτος,  είναι πολύ διδακτική, διότι από κει ξεκίνησαν όλα…

Πλατεία Συντάγματος έχουμε έτοιμη. Δε χρειάζεται να φτιάχνουμε καινούργια. Έχει και μια ιστορία που μας συνδέει με το παρόν όσο οτιδήποτε άλλο:

Το 1826, που το επαναστατημένο έλληνικό έθνος είχε μεγάλη ανάγκη χρημάτων, ο Γεώργιος Γεννάδιος εκφώνησε κάτω από τον πλάτανο της πλατείας ένα συγκινητικό λόγο ζητώντας από τους Ναυπλιείς να συνεισφέρουν στον έρανο για το έθνος. Ο λόγος του ήταν τόσο συγκινητικός που η πιο φτωχή γυναίκα της πόλης, η αποκαλούμενη χλευαστικά Ψωροκώσταινα, λέγεται ότι έδωσε όλα της τα υπάρχοντα, που δεν ήταν άλλα από ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ένα γρόσι.

Η πρώτη βουλή (το Βουλευτικό) διατηρείται σε καλή κατάσταση.  Μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Πρόκειται για τον παλιό τεκέ του Άγά-πασσά, έτσι δεν στοίχισε τίποτα. Εντάξει, δε θα κολήσουμε στο όνομα.

Το πρώτο τελωνείο του Ελληνικού Κράτους , αν και εγκαταλλειμένο, διατηρείται σε πολύ καλή καλή κατάσταση. Και ευτυχώς παραμένει στην ιδιοκτησία του υπουργείου οικονομικών και δεν περιήλθε στο υπουργείο πολιτισμού γιατί  θα είχαμε πρόβλημα με την αρχαιολογία.

Οι παλιές πινακίδες μπορούν να ανακαινισθούν λίγο και να επαναχρησιμοποιηθούν. Οι υποδεικνυόμενοι τόποι μπορεί να αποτελέσουν τον μοχλό της οικονομικής ανόρθωσης του τόπου.

Και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη θέση τους είναι. Κι απ ότι προδίδει η μεγάλη επιγραφή επί των πλευρών της ατμομηχανής η Εθνικη Νεολαία είναι έτοιμη να θυσιαστεί προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία αυτή η υπέροχη μηχανή. Στην ανάγκη θα αποτελέσει την καύσιμον ύλην.

Το Μπούρτζι, διατηρημένο και αυτό σε πολύ καλή κατάσταση, μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ως τόπος κράτησης και εκτελέσεων γιατί σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από αναρχικά, κομμουνιστικά και άλλα στοιχεία. Κι αν εμφανιστεί κανένας γιακομπίνος Κολοκοτρώνης, το κελί του στο Παλαμίδι τον περιμένει.

Για τα νυχτερινά θεάματα ο εικονιζόμενος σταρ κ. Άδωνις Γεωργιάδης,  θα είναι εδώ για να δίνει παραστάσεις. Εντάξει, θα φτιαχτούν καλύτερα ταμπλώ για τις καλλιτεχνικές αναρτήσεις.

Φυσικά για να πάμε από την αρχή,  όπως μας λέει η ιστορία, χρειάζεται ένας βασιλεύς, βαυαρικής κατά προτίμησιν καταγωγής. Η κ. Μέρκελ, μπορεί να φοράει φούστα όπως ο Όθων, αλλά καλύτερα να μην το προσπαθήσει.

Κι επειδή βασιλεύς χωρίς αντιβασιλείς δε γίνεται, το μέγαρον του προέδρου της αντιβασιλείας κόμητος Άρμανσπεργ παραμένει αναξιοποίητο, έτοιμο, με μια μικρή επισκευή, να δεχτεί τους νέους – την Τρόικα για παράδειγμα.

Και φυσικά η πόλη θα πρέπει να ευπρεπιστεί. Τι είναι αυτό το αισχρό φυτό, ομοιάζον με το «πέος του Τιτάνα» , που θρασύτατα ορθώθηκε δίπλα στο μνημείο των πεσόντων;

Οι αναρτήσεις επί των τοίχων θα πρέπει να γίνουν πιο κατανοητές. (διότι αυτοί οι τοίχοι θα αντικαταστήσουν τους ξενόφερτους  «τοίχους» του facebook)

Τα αγάλματα πρέπει να ζωγραφιστούν καλύτερα.

Και πάποιος να μαζέψει τις γιαγιάδες. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να πίνουν φραπέδες με καλαμάκι στις καφετέριες. Δεν είναι εικόνα «Ψωροκώσταινας» αυτή!

Εντάξει, ο στρατός θα χρειαστεί μια επανεκπαίδευση για να μοιάσουν οι στρατιώτες με τα παρακάτω πρότυπα των αρχαίων υμών προγόνων.

Πως δεν παρατήρησε κανείς ότι το σλιπ είναι αρχαία ελληνική εφεύρεση; Τι αηδίες λένε ότι το σλιπ έχει ιστορία μόνο 100 χρόνων; Νομίζω ότι χάσαμε λεφτά από αυτή την ιστορία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

   Τη Μαρία τώρα, τι μου τι θύμισες;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s