ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ

(αυτό το κείμενο γράφτηκε για να μπει στον κατάλογο της Camera Zizanio 2011)

Όταν πριν από 15 χρόνια ξεκινούσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και 4 χρόνια αργότερα την Camera Zizanio γνωρίζαμε ότι δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ δεν είναι μια απλή πολιτιστική εκδήλωση.

Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αν θέλει να ανταποκρίνεται στα υψηλά στάνταρ μιας ποιοτικής διοργάνωσης  που αναδεικνύει το καινούργιο, το πρωτοποριακό, που δεν αποκλείει  αλλά αποκαλύπτει, δεν κλείνει αλλά ανοίγει δρόμους. Κι ακόμα περισσότερο όταν απευθύνεται σε παιδιά και νέους και έχει μια σαφή παιδαγωγική διάσταση.

Αλλά σε μια κοινωνία όπου όλα θεωρούνται εμπόρευμα, ακόμη και η ανθρώπινη εργασία κι αξιοπρέπεια, εκδηλώσεις χωρίς χρηματική ανταπόδοση όταν δεν θεωρούνται επικίνδυνες, είναι περιττές. Η «κοινωνία των αγορών» δεν αναγνωρίζει επενδύσεις στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, όπου τα πάντα υποτάσσονται σε «δημοσιονομικούς στόχους» κι οι ζωές εκατομμυρίων ρυθμίζονται  από τερατώδης και απρόσωπους «οίκους αξιολόγησης» , ο πολιτισμός δέχεται ισχυρά πλήγματα. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αλλά διεθνώς. Αλλά χωρίς την τέχνη, η κοινωνία οδηγείται στη βαρβαρότητα.

Κι αυτό μας οπλίζει με δύναμη να συνεχίσουμε κολυμπώντας ενάντια στο ρεύμα. Γιατί γνωρίζουμε ότι το μέλλον που ονειρευόμαστε βρίσκεται μπροστά. Με ελάχιστα μέσα, με πολλές θυσίες αλλά με αυτοπεποίθηση για το δίκιο συνεχίζουμε. Είναι μια υποχρέωση στη νέα γενιά. Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ Ολυμπίας κι η Camera Zizanio είναι ένα χαράκωμα, μια γραμμή άμυνας απέναντι στη λαίλαπα που απειλεί ν’ αποσαθρώσει τον κοινωνικό ιστό.

Ελάτε να την ενισχύσουμε.

Νίκος Θεοδοσίου

Καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s