«Περιμένοντας τη Ρόζα»

Τελικά η «Ρόζα» είναι εδώ!

Η ταινία που σχεδίαζα εδώ και χρόνια για το χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία, έστω κι αν δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό σχεδιασμό, πήρε αναγκαστικά μια τελική μορφή και είναι έτοιμη για προβολή.

Για να υλοποιούνταν η αρχική ιδέα χρειάζονταν επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν συμπληρωματικά γυρίσματα σε Ουγγαρία και Ελλάδα. Αλλά αυτή δεν ήρθε. (σχετικό το κείμενο ¨Ο δεύτερος θάνατος της Ρόζας»)

Με τη σημερινή μορφή έχει διάρκεια 55 λεπτά και γυρίστηκε σε video  high definition.  Γυρίσματα έγιναν στο χωριό «Μπελογιάννης» και στα πεδία των μαχών του Εμφυλίου, Γράμμο και Πρέσπες.

Καθοριστική ήταν η βοήθεια των φίλων από την Ουγγαρία και ειδικά του Kalman Czibolya που έκανε και τη διεύθυνση φωτογραφίας. Αλλά και πολλών άλλων στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα είναι μια ταινία χωρίς προυπολογισμό.

Μια σύντομη περίληψη:

Το χωριό Beloiannisz χτίστηκε το 1950 για να στεγάσει τους πολιτικούς πρόσφυγες από την Ελλάδα που έφτασαν εδώ μετά την ήτττα του Δημοκρατικού Στρατού στα βουνά της Δυτικής Μακεδονιας. Το μοναδικό “ελληνικό” χωριό εκτός Ελλάδας.  Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, αποτελεί μια σκιά του εαυτού του κι όσοι απέμειναν μοιάζουν να ταυτίζονται με τον Θωμά που περίμενε απελπισμένα για δεκαετίες τον ερχομό της Ρόζας, ή… την εκπλήρωση της μεγάλης προσδοκίας.

Περισσότερα για την ταινία εδώ

Πρώτη προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, 9-18 Μαρτίου 2012.

Ημέρες και ώρες προβολής

  • Αίθουσα Zannas 13/3/2012 13:00
  • Αίθουσα Liappa 14/3/2012 20:00

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s