Ο ΦΑΡΟΣ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ κ. ΛΕΟΝΑΡΔΟ

Κατάμεστη η πλατεία του Φάρου στην Ικαρία από μικρούς και μεγάλους για να υποδεχτεί την Κυριακή το βράδυ 22 Ιουλίου 2012 τον «κ. Λεονάρδο». Μόλις σκοτείνιασε άρχισε και η προβολή. Ένας λευκός  τοίχος έπαιζε το ρόλο οθόνης,  ενώ οι θεατές ήταν καθισμένοι σε πάγκους. Ακριβώς  όπως τα παλιά χρόνια!

Τότε που οι συνάδελφοι του κ. Λεονάρδου, οι  πλανόδιοι κινηματογραφιστές, γύριζαν σε πόλεις και χωριά για να προσφέρουν ένα φτηνό και εντυπωσιακό θέαμα.

Καλύτερες συνθήκες για να προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο κος Λεονάρδος και οι άλλοι»  που καταγράφει την εποποιία του πλανόδιου κινηματογράφου στην Ελλάδα, δεν μπορούσαν να υπάρξουν. Και όπως αναμενόταν  το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης αναπτύχθηκε μετά το τέλος της προβολής. Όταν ξύπνησαν οι κινηματογραφικές μνήμες των θεατών.

Παλιοί Ικαριώτες θυμήθηκαν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, κι όταν τέλειωσε ο Εμφύλιος, εκεί γύρω στο 50, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κινηματογράφος στο νησί. Ο πρώτος σταθερός στον Άγιο Κήρυκο, οι πλανόδιοι στα χωριά. Μαθητές αυτοί, ζώντας κάτω από συνθήκες ενός αυταρχικού εκπαιδευτικού συστήματος, που απαγόρευε ακόμα και την κυκλοφορία των μαθητών μετά τη δύση του ηλίου, σκαρφίζονταν κάθε είδους κομπίνα για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν κινηματογράφο.

Αυτή η προβολή ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση της Εβδομάδας Κινηματογραφικής Δημιουργίας στην Ικαρία, που  συνεχίστηκε ως τις 28 Ιουλίου και περιλάμβανε εκτός από προβολές, κινηματογραφικά εργαστήρια και σεμινάρια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s