Η ΝΑΞΟΣ ΣΕ 10 ΛΕΠΤΑ!

DSC03252smallΟ τίτλος του άρθρου είναι παραπλανητικός. Σίγουρα δεν μπορείς να δεις τη Νάξο σε 10 λεπτά. Άλλωστε είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. Χρειάζεσαι τουλάχιστον 1 ώρα. Άντε ας συμβιβαστούμε με το 1 ώρα και 10 λεπτά.

Υποχρεωτικά πατάς γη στη Χώρα γιατί εκεί αράζειι το καράβι. Αλλά μην σου περάσει στο μυαλό να ξεβρακωθείς αμέσως. Ο γυμνισμός απαγορεύεται.

DSC03113small

Η Πορτάρα,  η γιγαντιαία, μαρμάρινη πύλη του ναού, αφιερωμένου στον Απόλλωνα, είναι τρομερά εντυπωσιακή τη νύχτα

DSC03110small

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στη δυτική πλευρά του νησιού είναι τα ερείπια του ενετικού πύργου της Αγιάς. Δεν κατάλαβα όμως γιατί πρέπει να σε υποδέχεται ένας κάδος αποριμμάτων του Δήμου της Αθήνας!

DSC03043small

DSC03067small

DSC03046small

Ο Κούρος στον Απόλλωνα, στο βόρειο άκρο του νησιού, είναι ανάσκελα κι έτσι δεν βλέπει, για να στεναχωριέται, αυτό το οικιστικό εκτρωμα που έφτιαξαν οι μεταγενέστεροι για να υποδεχτούν τουρίστες και χρήμα.

DSC03074small

DSC03071small

Ένας άλλος Κούρος, κοντά στον Κινίδαρο, ανάσκελα κι αυτός, μάλλον απολαμβάνει την αιώνια ησυχία του. Λιγότερο διάσημος από τον προηγούμενο δέχεται πολύ λιγότερους επισκέπτες.

DSC03096small

Μνημείο όχι της φύσης αλλά της ασύδοτης εκμετάλλευσής της το λατομείο στον Κινίδαρο τραβάει σα μαγνήτης το βλέμμα του περαστικού.  Παρατηρείς πως κόβεται σε φέτες ένα βουνό κι εξαφανίζεται. Άμα είσαι τυχερός μπορεί να σούρθει και κανένα θραύσμα από τις ανατινάξεις.

DSC03087SMALL

Ευτυχώς η Απείρανθος αντιστάθηκε και παραμένει ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας που διατηρεί ζωντανό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

DSC03217small

Μην ξεχάσετε το Αρχαιολογικό Μουσείο.

DSC03190small

Υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά το Υπουργείο δεν έκανε πολλά γι αυτό.  Το μουσείο δημιουργήθηκε από έναν ιδιώτη, έναν απλό καθηγητή μαθηματικών τον Μιχάλη Μπαρδάνη ο οποίος έπειθε τους αρχαιοκάπηλους του νησιού να του αφήνουν τουλάχιστον ένα… από τα παράνομα ευρήματα  τους!

Στον αντίποδα της Απειράνθου ο  «Καθεδρικός» της χουντικής αθλιότητας.  Εκεί στο  μοναδικό δάσος με τους Κέδρους, στο Αλυκό.

DSC03179small

Το κουφάρι του τεράστιου ξενοδοχειακού συγκροτήματος  που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ,παραμένει εκεί, αργά αποσυντιθέμενο γιατί κανείς υπεύθυνος τόσα χρόνια δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αποδώσει στη φύση την αξιοπρέπειά της.

Μετά από μια βαθιά αναπνοή και αφού γεμίσεις τα σωθικά σου με τις υπέροχες μυρωδιές της εξοχής  (προσοχή τ’ αγκάθια)

DSC03100small

και κάνεις μια τελευταία βόλτα στα «αξιοθέατα» της Χώρας

στα φωτογραφεία…

DSC03136small

ή τα «αγγλόφωνα» εστιατόρια

DSC03040small

Φεύγεις γεμάτος εικόνες κι εμπειρίες απ αυτήν την αέναη μάχη του πεπερασμένου με το άπειρο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s