Είχε δίκιο ο Μέτερνιχ!

a.PA210526small

Ο Μέτερνιχ το είχε πει αλλά δεν τον άκουσαν.

Ο λόγος για τις αποκρατικοποιήσεις, που ζητά μετ’ επιτάσεως η Τρόικα, και κυρίως αυτή των τρένων .

Η ιστορία είναι παλιά, αρχίζει το 1842. Ο Όθωνας, ο Βαυαρός βασιλιάς της Ελλάδας, στέλνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να «σπρώξει» τις υποθέσεις του νεοσύστατου ελληνικού κράτους τον Κωνσταντίνο Σχινά.  Στη Βιέννη ο Σχινάς ανάμεσα σε αυτούς που συναντά  είναι και το διαβόητο αρχικαγγελάριο Μέτερνιχ.

Ο Μέτερνιχ φαίνεται να γνωρίζει καλά τις γερμανικές υποθέσεις στην Ελλάδα και εκφράζει την επιθυμία να συμμετάσχει κι αυτός στις «μπίζνες». Αλλά με κάποιους όρους, καλή ώρα η Μέρκελ.

Την αναφορά σε κείνο το ταξίδι του Σχινά στη Βιένη εντοπίσαμε στο βιβλίο του ιστορικού Θανάση Χρήστου «Κωνσταντίνος Δημητρίου Σχινάς 1801-1857» και την αντιγράφουμε:

Ο Αυστριακός πολιτικός φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ενημέρωση που του έγινε, άν και σε πολλά ζητήματα ήταν κατατοπισμένος και δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ελληνικές απόψεις και ότι πρόκειται να βοηθήσει το βαυαρικό κλάδο στην Ελλάδα. Μάλιστα γνώριζε και τις ζυμώσεις σχετικά με τη συγκοινωνιακή σύνδεση Αθήνας – Πειραιά, που είχαν αρχίσει ήδη από τη δεκαετία του 1830 και προθυμοποιήθηκε να συνδράμει λέγοντας «αν σχηματισθή εταιρεία προς κατασκευήν σιδηροδρόμου μεταξύ Αθηνών και του λιμένος αυτών, θέλω να γίνω ο ίδιος μέτοχος. Όταν θα έχετε ευκαιρίαν ανακοινώσατε εις την Α. Μεγαλειότητα εκ μέρους εμού, όστις πολλήν έχω πείραν εν σχέσει προς τους σιδηροδρόμους, ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι τοιαύτη επιχείρησις θέλει ευδοκιμήσει και θα αποβή πολύ ωφέλιμος. Μόνον πρέπει η υπόθεσις να προέλθη εκ μέρους ιδιωτών, ουχί από την Κυβέρνησιν, ήτις οφείλει να ευνοήση και διευκολύνη το έργον».

Ο Μέτερνιχ το είχε πει.  Οι κυβερνήσεις είναι για να «διευκολύνουν το έργον»  των ιδιωτών. Τώρα… τρέχουν να διορθώσουν το «λάθος».

Advertisement

1 thought on “Είχε δίκιο ο Μέτερνιχ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s