Εικόνες για μια νύχτα…

Rodin2107
Προσπαθώ να βάλω – με τη φαντασία – εικόνες σε κάτι που συνέβη μίλια μακριά.

Βλέπω έναν 85 χρονο άντρα με ολόλευκα μαλλιά να κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα του γραφείου του μπροστά στον υπολογιστή. Ένα μικρό δωμάτιο, είναι δεν είναι οκτώ τετραγωνικά. Χωράει μόλις ένα μονό κρεβάτι κι ένα γραφείο. Α, και μια βιβλιοθήκη, ξέχειλη ως εκεί που δεν παίρνει. Διάχυτος απαλός φωτισμός από δυο πορτατίφ. Ο τέταρτος όροφος τον προφυλάσσει από την, ελάχιστη άλλωστε, βουή του δρόμου.

Τι να θέλει ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία; Τίποτα περισσότερο από την ηρεμία για να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο. Μόλις τέλειωσε τα απομνημονεύματά του – στριμωγμένα σε 600 σελίδες – άπειρα περιστατικά μιας πολυτάραχης ζωής – αλλά έχει πολύ δουλειά ακόμα. Σχέδια για βιβλία, ταινίες. Βλέπεις, άμα σου μπει το σαράκι της δημιουργίας, δε σ αφήνει σ οποιαδήποτε ηλικία.

Μια ηρεμία που «αναστατώνουν» ενίοτε οι δυο μαλλιαροί σύντροφοί του, ο «Ρωμαίος» και η «Αρκ αν σιέλ» απαιτώντας την προσοχή του. Ενόχληση απολύτως επιθυμητή και μάλλον ευεργετική.

Ξαφνικά την ησυχία του μικρού Παρισινού διαμερίσματος διακόπτει ένα τηλεφώνημα. Από την Αθήνα. Θα μπορούσε ίσως να ήταν η αναγγελία ενός, καθυστερημένου, αφιερώματος στο σύνολο του έργου του από το εθνικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της χώρας ή μια βράβευση από την Ακαδημία (αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιβράβευση).

ΔΤΤίποτα απ΄ όλα αυτά. Το τηλεφώνημα τον ενημερώνει ότι ένα πειρατικό κανάλι με το σήμα ΕΔΤ ξεκίνησε σήμερα προβάλλοντας μια δική του ταινία! Κανάλι που αυτοπροσδιορίζεται ως κρατικό αλλά εκπέμπει από ιδιωτικό στούντιο με τη βοήθεια μεγάλων ιδιωτικών καναλιών που λειτουργούν παράνομα – με προσωρινές άδειες εδώ και 25 χρόνια! Η μόνη κρατική συμβολή σε αυτό οι ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις που αποσύνδεσαν τους κρατικούς πομπούς και προστατεύουν το ιδιωτικό στούντιο! Χωρίς να τηρηθεί καμία νόμιμη διαδικασία.

Και προβάλλουν τώρα την ταινία του χωρίς την άδειά του δημιουργού αλλά και χωρίς να τον ενημερώσουν! Καταπατώντας βάναυσα την πνευματική ιδιοκτησία.

Μεγαλύτερη προσβολή δεν μπορούσε να δεχτεί. Θα μπορούσε να είναι ισάξια εκείνης της Χούντας το 67 που του απαγόρευσε την επιστροφή και τον υποχρέωσε στη μακρόχρονη εξορία. Δυστυχώς δεν μπορεί να εμποδίσει τη προβολή. Η οργή του εκδηλώνεται με απίστευτο θανατηφόρο χιούμορ σε μια πρώτη γραπτή δήλωση.

Από την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ στην Αθήνα, που σε πείσμα όλων συνεχίζει να εκπέμπει ένα μήνα τώρα, οι εργαζόμενοι στο βραδινό δελτίο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί του. Για μια πρώτη αντίδραση. Τα τηλέφωνα όμως είναι κομμένα. Ακολουθεί ένα αγωνιώδης τηλεφωνικό πήγαιν -έλα Παρίσι Αθήνα για να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Τελικά τη βρίσκουμε. Ο Ροβήρος ξεσπάει…

Δεν χρειάζομαι άλλες εικόνες.

Το ερώτημα που είχε θέσει ο ίδιος στο βιβλίο του «Το Κράτος της Τηλεόρασης» αναφερόμενος σε άλλες εποχές, φωτίζει τώρα εκτυφλωτικά τη νύχτα, καθώς από τις 10 περνάγαμε στις 11 του Ιούλη: «Μήπως έχουν ανασταλεί άρθρα του Συντάγματος και δεν το έχουμε αντιληφθεί;»

Το πρωί αντιλήφθηκα ότι η «λευκή νύχτα» μου υπαγόρευσε μόνο δυο λέξεις: ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ σε αυτούς που σκοτώνουν τη δημιουργία. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ σε αυτούς που τσακίζουν τους ανθρώπους. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ σε όσους τους στηρίζουν ακόμα και αυτούς που λένε «μήπως…»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s