ΜΕΡΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΚΑΨΗ

???????????????????????????????

Είναι σίγουρο ότι ο κύριος Καψής ονειρεύεται μια τηλεόραση λειτουργική, με το ελάχιστο προσωπικό και φυσικά, το μικρότερο κόστος. Ποιος δεν το θέλει άλλωστε;

Έτυχε να γνωρίσω αυτό το μοντέλο τηλεόρασης και θέλω να το μεταφέρω.

Είναι σε μια επαρχία. Τον βασικό ρεπόρτερ του καναλιού τον είχα συναντήσει σε κάποιες εκδηλώσεις και του είχα δώσει συνεντεύξεις. Ξέρετε, αυτό το πολύ γνωστό στυλ ρεπόρτερ πολυεργαλείο όπου με το δεξί χέρι κρατάει στον ώμο την κάμερα και με το αριστερό σου προτείνει το μικρόφωνο. Το μικρόφωνο χρειάζεται για να φαίνεται το λογότυπο του σταθμού πάνω στο σφουγγάρι.

 

Εκείνη την ημέρα μου ζήτησε να πάω και στο στούντιο για μια πιο εκτεταμένη συζήτηση. Την ορισμένη ώρα έφτασα στις εγκαταστάσεις του καναλιού.  Ένα διαμέρισμα στον δεύτερο όροφο μιας απρόσωπης  πολυκατοικίας. Η πόρτα μισάνοιχτη. Τη σπρώχνω και βλέπω μια μεσήλικα, κάπως ευτραφή, κυρία να σκουπίζει. Η καθαρίστρια , λέω, αλλά καθώς δεν βλέπω άλλον την ενημερώνω ότι έχω έρθει για μια συνέντευξη.  Παρακαλώ περιμένετε, μου απαντά. Σύντομα αντιλαμβάνομαι ότι η καθαρίστρια είναι ταυτόχρονα και η ρεσεπσιονίστ-τηλεφωνήτρια του καναλιού. Ίσως και λογίστρια.

Σε λίγο έρχεται κι ο δημοσιογράφος και περνάμε στο στούντιο. Πρέπει να είχαν γκρεμίσει και κάποιον τοίχο από το διαμέρισμα για να ενώσουν τα δωμάτια κι έτσι να δημιουργεί ένας μεγαλύτερος χώρος. Τα γκρεμίσματα δεν είχαν σοβαντιστεί καλά.

Ένα μικρό καμαράκι στη γωνιά μου δίνει την εντύπωση τουαλέτας. Πάνω στην ταρατσούλα του ακουμπισμένο ένα αιρ κοντίσιον. Στο γωνιακό τραπέζι, που δεσπόζει στο χώρο του «στούντιο»  κάθεται στη μια πλευρά  ο δημοσιογράφος και στην άλλη εγώ. Σε ορισμένα με ακρίβεια σημεία γιατί δεν υπάρχουν άνθρωποι να κάνουν ρυθμίσεις στις κάμερες που μας κοιτάνε βουβές.

 

Αντιλαμβάνομαι ότι η κυρία καθαρίστρια-ρεσεπσιονίστ-τηλεφωνήτρια – λογίστρια  έχει περάσει στο κοντρόλ και δίνει οδηγίες. Είναι ταυτόχρονα χειριστής των μηχανημάτων, σκηνοθέτης, ηχολήπτης, φωτιστής, αρχισυντάκτης και πολλά άλλα. Αρχίζει μια έντονη κουβέντα με τον δημοσιογράφο. Καθώς δεν υπάρχει ενδοσυνεννόηση ουρλιάζουν για να ακούγονται μέσα από το τζάμι. Από το ύφος της κυρίας υποπτεύομαι ότι η καθαρίστρια – λογίστρια-σκηνοθέτης  κλπ μπορεί να είναι και…  ιδιοκτήτρια του καναλιού!

Μετά από μια «άγρια» συνεννόηση αποφασίζεται να ξεκινήσει η εκπομπή με δελτίο ειδήσεων. Ο δημοσιογράφος αρχίζει να αραδιάζει ειδήσεις. Τις διαβάζει από κάτι χαρτιά που έχει μπροστά του στα οποία έχει κολλήσει με σελοτέιπ αποκόμματα από τοπικές εφημερίδες. Μετά γίνεται η συνέντευξη και μετά φεύγω. Φεύγει κι ο δημοσιογράφος για το επόμενο ρεπορτάζ.

Το live πρόγραμμα του καναλιού συνεχίζεται με την web καμερα που έχει στηθεί στο μπαλκόνι και δείχνει την κίνηση του δρόμου. Αλλά ο δρόμος δεν είναι κεντρικός και περνάει ένας άνθρωπος κάθε δέκα λεπτά. Αυτό μπορεί να είναι πιο ενδιαφέρον από έναν πολύβουο δρόμο.

Βέβαια μπορείτε  να είτε ότι υπάρχουν και πιο οικονομικά μοντέλα καναλιού όχι με δυο αλλά με έναν άνθρωπο. Τα έχω γνωρίσει κι αυτά αλλά δεν πιστεύω ότι ο κύριος Καψής θα πέσει τόσο χαμηλά.

Παρ όλα αυτά πιστεύω ότι ο κύριος Καψής πρέπει να υπέκυψε σε αφόρητες πιέσεις πολιτικών παραγόντων  για να προσλάβει  πολλά «παιδιά» (589 σύνολο) για ένα μεταβατικό σχήμα.   Επιβαρύνοντας μάλιστα  τον κρατικό προϋπολογισμό με 3.200.000 για μισθοδοσία δυο μηνών καθώς δεν εισπράττεται το ανταποδοτικό τέλος!

Έτσι κι αυτό το όραμα θα ναυαγήσει!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s