ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΤΟΥΣ

spiti1

Το «πατρικό» σήμερα. Κάπου στις Τρεις Γέφυρες.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα (28 Οκτωβρίου), την ώρα που οι κραυγές για την «πολεμική αρετή» ανεβαίνουν στους αιθέρες, εγώ κατεβαίνω την Ιερά Οδό. Μόνο με τη σκέψη τώρα πια. Μπροστά στο Δρομοκαϊτειο σταματώ. Έρχομαι εδώ να κάνω επίσκεψη στο θείο Γιάννη…

Αυτόν τον άφηναν να βγει στον περίβολο. Δεν ήταν από τους «επικίνδυνους». Οι άλλοι, πίσω από τα σιδερόφραχτα κάγκελα, τους έβλεπα να προσπαθούν με οποιονδήποτε τρόπο να επικοινωνήσουν. Θυμάμαι αυτό που απαριθμούσε τα πολεμικά του κατορθώματα. Με απίστευτες λεπτομέρειες. Με εξαιρετική ακρίβεια στους τόπους και τις ημερομηνίες. Μόνο που αυτά απλώνονταν σε βάθος χρόνου και αναρίθμητους τόπων. Ήταν ο ήρωας όλων πολέμων και όλων των μαχών! Ήταν το παραλήρημά του, ήταν η τρέλα του.

Ο θείος Γιάννης από την άλλη έβριζε. Έβριζε πολύ. Μικρούς και μεγάλους. Τους πάντες και τα πάντα. Κάθε αρχή και κάθε εξουσία. Αυτή ήταν η τρέλα του;

Μου το εξήγησαν απλά. Στον πόλεμο του 40 (λίγα χρόνια πριν δηλαδή) η μονάδα του δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από τους εισβολείς και αναγκάστηκε να υποχωρήσει. Έπρεπε να περάσουν ένα ποτάμι για να σωθούν. Χειμώνας, το ποτάμι άγριο. Δεν είχαν άλλη επιλογή. Μπήκαν μέσα. Πνίγηκαν όλοι. Εκτός από το θείο Γιάννη που κατάφερε να πιαστεί από ένα κλαδί. Κέρδισε τη ζωή αλλά έχασε τη λογική.

Έχασε και την οικογένειά του. Η γυναίκα του τον παράτησε παίρνοντας μαζί της το κορίτσι. Άφησε το αγόρι, να το μεγαλώσει η γιαγιά.

Όσο ζούσε ο παππούς μου τον έπαιρνε μαζί στην οικοδομή, μαραγκός ήταν. Και η αρρώστια τότε ήταν  ελεγχόμενη. Όταν πέθανε, χειροτέρεψε. Συμπεριφερόταν βίαιαα. Ίσως δεν μπόρεσε να αντέξει κι αυτή την απώλεια. Βρήκαν την «εύκολη» λύση. Τον έκλεισαν στο «Δαφνί». Εκεί που πότε πότε τον επισκεπτόμασταν.

Έτσι για μένα ο πόλεμος δεν είναι παρά η φυγή από τη λογική, η κορύφωση του παράλογου. Συγνώμη.

spiti2

//

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s