«Δραπέτες» της ιστορίας

Δρόμοι «απέραντοι» στη σκέψη των ποιητών, δρόμοι θλιβεροί και ανυπόφοροι για τους  διαβάτες της καθημερινότητας. Γεμάτοι σκουπίδια – συνήθης πλέον εικόνα μιας πόλης σε αποσύνθεση – πνιγμένοι στην αδιαφορία ή τη θλίψη.

Αντιδρώντας σε αυτή την ισοπέδωση κάποια ψήγματα της ιστορίας αποφασίζουν να δραπετεύσουν. Η προοπτική της χωματερής της λήθης μάλλον τα απωθεί. Στο δρόμο της φυγής προς το άγνωστο τα συνάντησα. Και τώρα τους προσφέρω μια θέση στο Μουσείο των «ευτελών» αντικειμένων που έχει συσταθεί αθόρυβα εδώ και μερικά χρόνια.

Έκθεμα 1.

kart postal 1001

Καρτ ποστάλ, κλασσικού μεγέθους, ασπρόμαυρη.  Στη μια όψη η ελκυστική εικόνα της μεγάλης βεντέτας του Γερμανικού κινηματογράφου του μεσοπολέμου, Brigitte Helm. Στην πίσω πλευρά το μικρό χειρόγραφο σημείωμα του πατέρα προς την κόρη του την Κικίτσα στη Σύρο. Ο ίδιος βρίσκεται στην Πάτρα. Το μεγάλο παράπονο του γονιού ότι τον ξέχασε και δεν του γράφει ούτε δυο λόγια…

kart postal 2002

Έκθεμα 2

Τετρασέλιδη χειρόγραφη επιστολή με μολύβι του Αδάμη Καραδήμα προς τον αδερφό του Κώστα στις φυλακές της Αίγινας. Ημερομηνία 30/1/1946. Ο τόπος απ οπου ξεκίνησε το γράμμα είναι το χωριό Κόκκινο. Πιθανόν αυτό του νομού Φωκίδας όπου συναντάται και το επίθετο Καραδήμας.

Η επιστολή αποτελείται από δυο μέρη, δυο σελιδούλες για το καθένα. Παρ ότι υπογράφει ο ίδιος αποστολέας, ο γραφικός χαρακτήρας είναι διαφορετικός. Πιο ορθογραφημένο και καθαρό το πρώτο, λιγότερο το δεύτερο. Υποπτευόμαστε ότι το πρώτο γράφτηκε από τρίτο άτομο και παρότι υπογράφεται από το αδερφό Αδάμη, φαίνεται να γράφτηκε για λογαριασμό όλης της οικογένειας. Πουθενά δεν αναφέρεται η αιτία της φυλάκισης. Υποθέτουμε ότι ο Κώστας, αποδέκτης του γράμματος, είναι πολιτικός κρατούμενος.

Πρώτο μέρος

Εν Κοκινο τη 30/1/47

Αγαπητέ Αδελφέ Κώστα

μαθε  ότι ήμαστε καλά. Το αυτό επιθιμουμε και δια λόγο σου.-

Αδελφέ ελάβαμε το γράμμα σου προ 25 ημέρες και είδα να μας γράφης ότι σας εστήλανε στην Αίγινα και γράφης ότι είχες και ένα δωμάτιο και το επούλισες το μοναστήρι να είναι καλά και η καλόγερη δε χαθίκανε σου έστηλα και άλλο γράμμα και απάντηση δεν ελάβαμε δεν εξεύρομε τη γίνεσε  καθόλου έγινε η δίκι ή ακόμα; Μου έγραφες να μην έλθω κάτω. Αδελφέ περιμένομε απάντιση αμέσως ο πατέρας είναι καλά και η μάνα.  χερετίσματα πολλά από τους γαμπούς και Αδελφάδες. Έτερον δεν έχω να σου γράψω σε χαιρετώ

Ο Αδελφός

(Υπογραφή)

Α. Καραδήμος

1947_a

1947_b

Δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος ο ίδιος ο Αδάμης παίρνει το μολύβι και γράφει με πιο άμεσο τρόπο στον αδερφό του.

Καθώς και γώ  σε χερετώ μεθ αγάπης ο αδελφός Αδάμης Αδελφέ Κώστα εμείς από υγίαν όλοι καλά όπως και δι εσένα επιθημώ  προ καιρού έλαβον ένα γράμμα οπου είχες στείλη εις τον πατέρα και διάβασα ο ίδιος ότι βρισκόσαστε στην Αίγινα μην τον στενοχορής όταν ο  άνθρωπος τον βρήσκη ένα τέτιο ζήτημα οπου είνε φυλακή είναι λοιπόν αδελφέ στενοχωρηούμασται όλοι δια να βρεθής εσή σε τέτιες πορτε και αν τολάχιστον είσε έτση να φροντήσομε μης  αποδώ και να μην σκέφτεσε έξοδα ηκογενίας διότη έγραφες κατη λόγια αδιαφόρετα δια εμάς εγώ ξέρω ότη δεν είσαι από τα κλαριά και δεν πρέπη να σκέφτεσε τήποτες περι ηκονομηκής κρίσεος  ο άνθρωπος όταν είναι καλλά φτιάνη πολλά πράγματα γράψε μας πότε θα γήνη η δήκη  σου και αν η μέρες να μάθης που θα γήνη να ξέρομαι ημείς έχης τα δέωντα από την Αγλαία και από τα πεδιά γράψε μας σε χερετώ μεθ αγάπης ο αδελφός σου

Α. Καραδήμος

1947_c

1947_d

Έκθεμα 3

Δακτυλογραφημένο έγγραφο από τα αρχεία του Ερυθρού Σταυρού. Αντίγραφο αίτησης πληρεξουσίου δικηγόρου προς το ελληνικό δημόσιο με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1961 για την καταβολή αποζημίωσης στους συγγενείς εκτελεσμένου πολίτη από τους Γερμανούς  στις 24 Απριλίου 1944.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αριθ. Πρωτ. 11540

ΗΜ. 17/10/1961

Έγγραφο που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 12/10/1961

Αριθ. Κατάθεσης 3403

Γραμμένο με το χέρι: Αποζημιώσεις Θυμάτων Κατοχής

Το έγγραφο

Ενώπιον του κ. Προέδρου των εν Αθήναις Πρωτοδικών (Διαδικασία Ν.Δ. 417/61)

Αίτησις

1)      Δημητρίου Ιωάννου Λούκη και

2)      Μαρίας θυγ. Δημ. Λούπη, κατοίκων Σκάλας Ωρωπού.

Κατά

Του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπουμένου νομίμως.

Την 19ην Φεβρουαρίου 1944 συνελήφθη όλως αναιτίως υπό των Γερμανικών Αρχών Κατοχής, ενεκλείσθη εις τας τότε Φυλακάς Χαϊδαρίου και εξετελέσθη την 24 Απριλίου του αυτού έτους 1944 ο υιός του πρώτου εξ ημών και αδελφός της δευτέρας ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΠΗΣ, γεννηθείς υπό Ελλήνων γονέων εν έτει 1911, δημότης της Κοινότητος Σκάλας Ωρωπού και κάτοικος της αυτής Κοινότητος μέχρι της θανατώσεώς του, χωρίς εν τω μεταξύ ν’ απωλέση την ελληνικήν ιθαγένειάν του.

Επειδή τούτου, όντος αγάμου, πλησιέστεροι συγγενείς είμεθα ημείς, οίτινες είμεθα ανέκαθεν και μέχρι σήμερον Έλληνες πολίται και οίτινες ουδέποτε κατεδικάσθημεν δι’  εθνικήν αναξιότητα και εν γένει συντρέχουσι πάσαι αι νόμιμοι προϋποθέσεις προς αποζημίωσίν μας.

Δια ταύτα

Και τα κατά την συζήτησιν προστεθησόμενα

Εξαιτούμεθα

Να γίνη δεκτή η παρούσα αίτησις, αναγνωρισθώμεν δικαιούχοι της κατά το Νομοθ. Δ/γμα 4178/1961 οφειλομένης εις ημάς αποζημιώσεως ένεκα της κατά την 24 Απριλίου 1944 θανατώσεως του υιού και αδελφού μας Ιωάννου Δημ. Λούπη θανατώσεώς του υπό του Γερμανικού Στρατού Κατοχής, και διαταχθή η καταβολή ταύτης εις ημάς νομίμως.

Εν Αθήναις τη 23 Οκτωβρίου 1961

Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Εκτελεση 1944

Αξιοσημείωτη για το κλίμα της εποχής η δήλωση νομιμοφροσύνης των αιτούντων ως ουδέποτε καταδικασθέντων «δι εθνικήν αναξιότητα».

Άγνωστη η τύχη όσων προσώπων αναφέρονται στα παραπάνω «σκουπίδια». Όσοι διαθέτουν πληροφορίες, είναι ευπρόσεκτοι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s