ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ NON STOP

Snapshot 6 (16-7-2014 9-36 πμ)

ή ΟΤΑΝ ΔΕΝ Σ ΑΦΗΝΟΥΝ Ν ΑΓΙΑΣΕΙΣ!

Ήθελα να έχει κλείσει οριστικά αυτή η ιστορία αλλά η ίδια η ιστορία δεν μου το επιτρέπει. Αναφέρομαι στην ταινία μου «Σάντα Μπάρμπαρα».

Με αφορμή την 40η επέτειο από το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή του τούρκικου στρατού ο Τάκης Κατσιμάρδος δημοσίευσε στο ψηφιακό περιοδικό fractal (http://fractalart.gr) ένα άρθρο με τίτλο «Ο Πίτερ Σέλερς «δουλεύει» για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974»

Το άρθρο στηρίζεται κυρίως στα στοιχεία της ταινίας μου που ο πλήρης τίτλος της είναι «Σάντα Μπάρμπαρα-Φαντάσματα στην Κερύνεια» και σε μια αποστροφή του πορίσματος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, το οποίο εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής στις 17 Μαρτίου 2011.

AFISSA THEODOSIOUΗ ταινία είναι παλιά, του 2007. Και για την ακρίβεια είναι μια ανολοκλήρωτη ταινία γιατί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αρνήθηκε, δυο φορές, να τη χρηματοδοτήσει. Αυτό που υπάρχει είναι ένα μοντάζ του υλικού που με ίδιες δυνάμεις κατόρθωσα να συγκεντρώσω. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007 και πέρασε απαρατήρητο.

Το πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, που έστω και καθυστερημένα ολοκληρώθηκε και έφτασε μέχρι τη Βουλή, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην κατασκοπευτική δράση της Τουρκίας στην Κύπρο γράφει συγκεκριμένα στη σελίδα 111:

«Ακόμα πιθανολογείται ότι το καλοκαίρι του 1973 με το πρόσχημα το γύρισμα κινηματογραφικής ταινίας με πρωταγωνιστή τον αμερικανό (Βρετανός ήταν) ηθοποιό Πήτερ Σέλλερς, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προβεί στην κινηματογράφηση ακτών τόσο ανατολικά, όσο και δυτικά της πόλης της Κερύνειας. Ακόμη είχαν προβεί σε βυθοσκοπήσεις της θαλάσσιας περιοχής και έλεγχο των ναυτικών δυνάμεων που στάθμευαν στο Κάστρο της Κερύνειας. Η συγκεκριμένη ταινία παρά το μεγάλο ποσό που δαπανήθηκε ποτέ δεν προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες…»

Η αναφορά αυτή φαίνεται να δικαιώνει την πολύχρονη προσπάθεια που έκανα να γίνει μια ταινία πάνω σε αυτό το θέμα. Στην πραγματικότητα συνέβη το αντίθετο. Η ταινία και όσα αποδεικτικά στοιχεία συγκέντρωσα τεκμηριώνοντας το ντοκιμαντέρ προκάλεσαν αυτή την αναφορά. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η δύναμη του ντοκιμαντέρ όχι σαν απλός καταγραφέας της ιστορίας, αλλά σαν δημιουργός της.

Snapshot 7 (16-7-2014 9-37 πμ)Ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 που αφιερώθηκε μια ολόκληρη δίωρη εκπομπή στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα» (εκπομπή «Με την Ελίτα») στην ταινία μου. Στην εκπομπή παρουσιάστηκαν επιπλέον μαρτυρίες που ήρθαν στα χέρια μου καθυστερημένα και έτσι δεν περιλαμβάνονται σε αυτή. Όσοι παρενέβησαν στην εκπομπή ζωντανά επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες. Παρόντες στο πάνελ και δυο βουλευτές, ο πρόεδρος και ένα μέλος της Επιτροπής φια το Φάκελο της Κύπρου. Φαίνεται ότι τα στοιχεία τους έπεισαν.

Τα ίδια στοιχεία που δεν έπεισαν τα μέλη της Επιτροπής Κρίσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (πλην ενός) όταν πήγε πρόταση για τη χρηματοδότηση της ταινίας. Η πικρή ιστορία της χρηματοδότησης είναι παλιά και πιθανόν να μην έχει νόημα οποιαδήποτε αναφορά σε αυτή. Άλλωστε την έχω εγκαταλείψει.

Έχει νόημα όμως το σκεπτικό με το οποίο απορρίφθηκε αλλά και τα πρόσωπα που την απέρριψαν γιατί δυστυχώς όχι μόνο τυχαία δεν είναι αλλά συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα της χώρας μας.

Παρατίθενται οι κρίσεις τους χωρίς κανένα σχολιασμό. Προέρχονται από την πρώτη απορριπτική απάντηση που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου 2007. (για τη δεύτερη απόρριψη δεν έχω την κρίση τους, δεν την έστειλαν στον παραγωγό και δεν την αναζήτησα)

Πέτρος Τατσόπουλος Η πρόταση στηρίζεται σε μια από τις πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την κυπριακή τραγωδία. Εξαιρετικά ευαίσθητο εθνικά θέμα (και εισέτι ανοιχτό) για να «υιοθετήσει» αυτή τη θεωρία το ΕΚΚ. Ελλείψει μάλιστα οιονδήποτε τεκμηρίων καταντάει εγκληματικά επιπόλαιο.

Γιώργος Κρασσακόπουλος Μια ιστορία που μοιάζει περισσότερο κατασκευασμένη παρά ικανή να αποδειχθεί. Θα έδινε ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον σενάριο μυθοπλασίας.

Δημήτρης Σοφιανόπουλος Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο από υποψίες. Η επαναλαμβανόμενη ερώτηση «είναι τυχαίο;» δεν φτάνει. Μήπως ο κ. Θεοδοσίου μπορεί να μας εξηγήσει κάτι που δεν φαίνεται στην πρόταση;

Κατερίνα Ευαγγελάκου Η υποψία και οι εικασίες κινούν τον τροχό αυτής της πρότασης. Κι ενώ το θέμα είναι άκρως ενδιαφέρον, η παρούσα τεκμηρίωση δεν πείθει ότι το μυστήριο θα λυθεί. Ότι έχουν βρεθεί εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες, ή εκείνες οι ακράδαντες αποδείξεις που θα μας φέρουν μπροστά σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Φοβάμαι δε ότι χωρίς μια τέτοια έκβαση, το ντοκιμαντέρ αυτό δεν θα έχει υπόσταση.

Ο μόνος από την επιτροπή που ψήφισε θετικά ήταν ο παραγωγός Βασίλης Λεοντιάδης.

Για όσους δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα να πούμε ότι:

Ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος (συγγραφέας τότε και δημοσιογράφος στο συγκρότημα Λαμπράκη) εξελέγη βουλευτής το 2012 με το Σύριζα και ανεξαρτητοποιήθηκε μετά από πολλές αντιδράσεις το 2014.

Ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος (αντιπρόεδρος του ΕΚΚ τότε (2002-2010), διορίστηκε διευθυντής στη ΔΤ όταν έπεσε το μαύρο στην ΕΡΤ το 2013.

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου (σκηνοθέτης και παραγωγός τότε) πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012-14, διορίστηκε αναπληρώτρια Διευθ. Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ το 2013, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 2014 εν μέσω καταγγελιών

Ο Γιώργος Κρασσακόπουλος (κριτικός κινηματογράφου τότε) διανομέας κινημ. Ταινιών, σύμβουλος προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κλπ.

Ο ιδιοκτήτης του καναλιού «Σίγμα» Άντης Χατζηκωστής δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010 από άτομα που εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου.

Advertisements

2 responses to “ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ NON STOP

  1. Με «ξενέρωσες» λίγο με την τελευταία γραμμή….»Ο ιδιοκτήτης του καναλιού «Σίγμα» Άντης Χατζηκωστής δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2010 από άτομα που εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου.» Τι σχέση έχει με τα παραπάνω πρόσωπα; Τον φάγανε οι εκ των έσω για οικονομικά, μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί κάτι άλλο. Όχι τίποτα άλλο, αλλά έτσι δίνεις πάτημα σε όσους σε κατηγορούν ότι απλά αναπαράγεις μια θεωρία συνωμοσίας χωρίς στοιχεία. Τις καλημέρες μου!

  2. Παράθεμα: Ιστορίες από τις υποσημειώσεις της ιστορίας | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s