Οι εκτεθειμένοι κι οι ανακόλουθοι

DSC05391smallΤη Δευτέρα 20 Μαΐου 2015 ή λίγες μέρες αργότερα, με κυβερνητική απόφαση, ολοκληρώνεται η «θητεία» μας. Συμπληρώθηκαν σχεδόν δυο χρόνια! Αποστρατευόμαστε! Μόνο που κανείς δεν είναι χαρούμενος. Η ευχή του «καλού πολίτη» δεν ισχύει εδώ.

Για όσους δεν καταλαβαίνουν από τα μισόλογα μιλάω για την στράτευσή μας στις 11 Ιουνίου του 2013. Ενάντια στο μαύρο στην ΕΡΤ. Και μιλάω γι αυτούς, τους λίγους, που δεν έμειναν στα λόγια. Γιατί το «μαύρο», οποιοδήποτε μαύρο, δεν το πολεμάς με κουβέντες ψηφίσματα, συνθήματα αλλά με έργα.

Μιλάω για αυτούς τους λίγους που ανέλαβαν το επίπονο, γεμάτο άπειρα εμπόδια, έργο να παραμείνουν χρωματιστές οι μικρής οθόνες, με φωνή τα μικρόφωνα. Για δυο ολόκληρα χρόνια!!!

Σαν αποχαιρετισμό σ αυτή την μακρά θητεία κάποιοι κινηματογραφιστές, χωρίς υπαλληλική σχέση με τηλεόραση, σκέφτηκαν να φτιάξουμε ένα κείμενο. Δυο λόγια μόνο, να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους του αγώνα και να δηλώσουν την ανησυχία αλλά και την ελπίδα για το αύριο. Η απόπειρα συλλογής υπογραφών κατέληξε σε ένα ανορθόδοξο γκάλοπ.

  • Οι περισσότεροι δεν απήντησαν καν.
  • Κάποιοι που απάντησαν αρνητικά, είχαν την ευθύτητα να εξηγήσουν την αποχή τους και παράλληλα τη σιωπή των «περισσοτέρων». Αν υπόγραφαν αυτό το χαρτί , λέει, θα ήταν ανακόλουθοι. Γιατί μπορεί να αντιτάχθηκαν στο μαύρο στην ΕΡΤ αλλά έτρεξαν να υποβάλουν προτάσεις στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ! Διότι, με την πάροδο του χρόνου και τις κυβερνητικές αλλαγές, απόκτησαν την εξαιρετική ικανότητα να ισορροπούν πατώντας σε δυο βάρκες!
  • Άλλοι, μαχητικοί και αποφασιστικοί στα λόγια, έθεσαν το ζήτημα: μα είμαστε λίγοι. Κι αν είμαστε λίγοι θα «στοχοποιηθούμε». Δεν υπογράφουμε. Μα αφού λίγοι ήμασταν. Έχουμε εκτεθεί ήδη! Κατάλαβα, μπορείς να εκτίθεσαι στα λόγια και μετά να τα αναιρείς. Όπως οι πολιτικοί. Έτσι κι οι καλλιτέχνες πολιτικάντηδες.
  • Για να ολοκληρώνουμε την εικόνα της ανορθόδοξης δημοσκόπησης να πούμε ότι υπήρχαν κι αυτοί που έλεγαν ότι το κείμενο είναι πολύ «μαλακό».

Έτσι, άδοξα ας πούμε, τέλειωσαν οι συλλογικές διεργασίες και ατομικές κατάληξαν.

Ως άτομο πλέον θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους «συμπολεμιστές» του δίχρονου αγώνα. Τους ανθρώπους της «ανοιχτής ΕΡΤ», ξεχωριστά τους Θεσσαλονικιούς της ΕΤ 3 και τα παιδιά της ΕΡΑ Πύργου λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων, τους λίγους κινηματογραφιστές που τα ονόματά τους βρίσκει, όποιος θέλει, στα προγράμματα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ.

Είχα την χαρά να δω να προβάλλεται σχεδόν το σύνολο του κινηματογραφικού μου έργου, χωρίς λογοκρισία, σε ένα ελεύθερο κανάλι. Φυσικά υπήρχε οικονομική απώλεια, αλλά το κέρδος είναι ανυπολόγιστο.

  • Γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, με αλύγιστη θέληση, επαγγελματίες με αρχές, έκανα μοναδικούς φίλους και πολύτιμους συνεργάτες.
  • Προβλήθηκαν οι ταινίες μου που ποτέ δεν θα εμφανίζονταν σε κρατικό κανάλι (ειδικά οι ταινίες «Σάντα Μπάρμπαρα» και «Περιμένοντας τη Ρόζα», που είχαν απορριφθεί άλλωστε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου)
  • Μέσα από την προβολή τους ήρθα σε επαφή με πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, μέσα και έξω από την Ελλάδα, έμαθα ιστορίες και άνοιξαν πολλά παράθυρα στον κόσμο.
  • Συμπορεύτηκα και σ αυτόν τον αγώνα με τον Ροβήρο Μανθούλη (πρόσφερε το σύνολο του έργου του στην ελεύθερη ΕΡΤ) αντλώντας πλούτο από την εμπειρία, τη σοφία και το ήθος του.
  • Ανεβήκαμε λίγο ψηλότερα!

Αυτή ήταν μια ανεπανάληπτη «θητεία». Πάμε για την επόμενη.

Νίκος Θεοδοσίου

ERTΠολυτεχνειο2

Υ.Γ. Για την ιστορία και μόνο αναπαράγω, χωρίς υπογραφές, το κείμενο που είχε τον προσωρινό τίτλο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ»
Εμείς οι κινηματογραφιστές, που από την πρώτη στιγμή αντιταχτήκαμε στο «μαύρο» της 11ης Ιουνίου 2013, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που η ΕΡΤ (τηλεόραση και ραδιόφωνο) επιστρέφει και χαιρετίζουμε την επαναλειτουργία της.
Θεωρώντας το κλείσιμό της σαν ένα καθαρό πολιτικό πραξικόπημα και από θέση αρχών αρνηθήκαμε να συνεργαστούμε ή να συμβάλουμε στη διαμόρφωση οποιουδήποτε άλλου μορφώματος επεχείρησε να στήσει η τότε κυβέρνηση.
Παραχωρήσαμε αφιλοκερδώς τα έργα μας ή προσφέραμε ανιδιοτελώς της υπηρεσίες μας βοηθώντας, στο μέτρο του δυνατού, να ακυρώσουμε το «μαύρο» ενισχύοντας το έργο των εργαζόμενων που συνέχισαν να εκπέμπουν από το ραδιομέγαρο μέχρι την κατάληψή του από τα ΜΑΤ, από την ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη καθώς και μέσω της ERTopen.
Μπορεί αυτή η στάση μας να είχε επαγγελματικό κόστος αλλά μας ενέπνεε η πίστη που είχαν οι εργαζόμενοι στον αγώνα τους. Έναν αγώνα που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μια ΕΡΤ διαφορετική από την προηγούμενη. Το «μαύρο» στην ΕΡΤ ακινητοποίησε βέβαια και χιλιάδες άλλους συναδέλφους, εξωτερικούς συνεργάτες της Ραδιο-Τηλεόρασης, που σίγουρα θα συμφωνούν με την ανησυχία μας για το μέλλον της. Και κυρίως για την ποιότητα των προγραμμάτων της. Όπως θα απορούσαν που δεν προβλέφτηκε να ζητήσει η κυβέρνηση γνώμες, τουλάχιστο από τον χώρο του τηλεοπτικού πολιτισμού, πριν ολοκληρωθεί το σχήμα της νέας ΕΡΤ. Ή ακόμα γιατί έγινε ένα βήμα πίσω αποσπώντας την επίβλεψη της ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργείο Πολιτισμού.
Πιστεύουμε ότι η εμπειρία των αυτοδιαχειριζόμενων ραδιοφώνων και τηλεόρασης αυτά τα δυο χρόνια αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο στην τωρινή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής και ανοιχτής στην κοινωνία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση και την πολιτιστική αναγέννηση.
Προσβλέπουμε και ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα και την διαφάνεια, ελπίζοντας ότι οι από δω και πέρα αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την νέα ΕΡΤ, θα εξαλείψουν τους φόβους μας για την επαναφορά των ίδιων πρακτικών και των ίδιων προνομιακών σχέσεων που ίσχυαν στο παρελθόν, παρότι ο μέχρι σήμερα χειρισμός του θέματος δεν μας καθιστά αισιόδοξους. Προσβλέπουμε στο νέο και προτιθέμεθα να συμβάλουμε τα μέγιστα σε αυτό με οδηγό τις ίδιες τις αρχές μας.
13 Μαΐου 2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s