Σπύρος Σκούρας, υπόγειες διαδρομές

Skouras_Korea-1

Στρατηγός Van Fleet, Σπύρος Σκουρας στην Κορέα το 1952. Τέσσερα χρόνια πριν, το 1948, το ίδιο δίδυμο βρισκόταν στο Γράμο.

Θεωρείται ο πιο σημαντικός άνθρωπος στην ιστορία της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Για 20 χρόνια πρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής στον κόσμο, της 20th Century Fox, χρεώνεται με το μεγάλο άλμα της εισαγωγής του σινεμασκόπ, το ξεπέρασμα της κρίσης που έφερε η τηλεόραση, μερικές από τις μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές  και την παγκόσμια κυριαρχία του αμερικάνικου σινεμά.

Τι κι αν η Μέριλυν Μονρόε τον χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο «μπάσταρδο» για το βρώμικο ρόλο του στο κυνήγι των αριστερών καλλιτεχνών του Χόλυγουντ και τον αισχρό πόλεμο ενάντια στην ίδια και τον άντρα της, διάσημο θεατρικό συγγραφέα Χένρυ Μίλλερ.

Κουβαλώντας πάντα το μύθο του φτωχού βοσκόπουλου, που ξεκίνησε μετανάστης από το Σκουροχώρι της Ηλείας και κατάφερε να αποκτήσει τεράστια οικονομική και πολιτική ισχύ στο Νέο Κόσμο, ο Σπύρος Σκούρας αποτελεί την τέλεια εικονογράφηση του «αμερικανικού ονείρου».

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να αναδειχθεί και ως εθνικός ευεργέτης αφού ως πρόεδρος της Ένωσης για τη Βοήθεια στην Εμπόλεμη Ελλάδα (National Greek War Relief Association) την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έσωσε εκατομμύρια έλληνες από την πείνα.

Ίσως όμως η σημαντικότερη συνεισφορά του Σπύρου Σκούρα στην Αμερική να ήταν άλλη: αυτή του υψηλόβαθμου στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής, OSS και CIA. Κάτι για το οποίο ήταν περήφανος όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Σκουροχώρι 35 χρόνια μετά φορώντας τη στολή του αξιωματικού του OSS αλλά φρόντισε να εξαφανίσει στη συνέχεια.

Τα αποχαρακτηρισμένα, πλέον, έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών  και άλλα επίσημα έγγραφα καταγράφουν αυτή την υπόγεια πορεία. Άγνωστη μέχρι τώρα.

William J. Donovan_Skouras_page103_image11

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ (πιο αναλυτικά προσεχώς)

1910-1912  Μεταναστεύουν στην Αμερική τα τρία από τα οκτώ παιδιά του Παναγιώτη Σκούρα. Ο Κάρολος (1889-1954), ο Σπύρος (1893-1971) και ο Γιώργος (1896-1964). Ο Δημήτρης και τα τέσσερα κορίτσια παραμένουν στην Ελλάδα.

1913 Ο Σπύρος αποκτά την αμερικανική υπηκοότητα.

1914 Οι αδελφοί Σκούρα ανοίγουν τον πρώτο τους κινηματογράφο

1928  Δεκέμβρη.  Η Warner Brothers Pictures, Inc., εξαγοράζει τις εταιρίες των αδελφών Σκούρα, την  Skouras Brothers Enterprises, Inc.,και  St. Louis Amusement Company.  Οι ίδιοι αναλαμβάνουν  διευθυντικά πόστα στην Warner Brothers .

1929 Το μεγάλο οικονομικό κραχ.

1931, Ιανουάριος. Οι αδελφοί Σκούρα παραιτούνται από την Warner Brothers Pictures και μεταπηδούν στην Paramount.

1932 Οι αδελφοί Σκούρα  ελέγχουν πάνω από 500 αίθουσες της αλυσίδας Fox-West Coast.

1935 Ο Σπύρος βοηθά  στην συγχώνευση της Twentieth Century Pictures με  Fox Film Corporation δημιουργώντας την πανίσχυρη Twentieth Century Fox .

1940 Η Ελλάδα μπαίνει στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής ιδρύει την οργάνωση  National Greek War Relief Association (Ελληνική Πολεμική Περίθαλψη) για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Οι αδελφοί Σκούρα Σπύρος και Γιώργος αναλαμβάνουν αντίστοιχα την προεδρεία και την αντιπροεδρία της οργάνωσης.

1941 Με πρωτοβουλία των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας  ιδρύεται η Επιτροπή Αγώνα για την Ειρήνη ( Fight For Freedom Committee) με στόχο την εγκατάλειψη της ουδέτερης στάσης της Αμερικής και την εμπλοκή στον πόλεμο.  Ο William Donovan αναλαμβάνει να στρατολογήσει αμερικανούς για την Επιτροπή. Στην πρώτη ομάδα της Επιτροπής βρίσκεται ο Σπύρος Σκούρας.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο William Donovan  με εντολή του αμερικανού πρόεδρου ιδρύει  το  Office of  Strategic Services (OSS), την πρώτη κεντρική υπηρεσία πληροφοριών που μεταπολεμικά θα ονομαστεί CIA.

1942 Ο  William Donovan  προσλαμβάνει ως «συμβούλους» στο OSS τα αδέλφια  Σπύρο και Γιώργο Σκούρα.  Αρχικά διστάζει γιατί έχει πληροφορίες ότι ο Σπύρος έχει «φασιστικές τάσεις». Την ίδια χρονιά  ο Σπύρος Σκούρας αναρριχάται στην κορφή της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας το πόστο του πανίσχυρου Διευθυντή της 20th Century Fox.

Συλλαμβάνεται στην Αθήνα από τους Γερμανούς ο ανιψιός τους Θανάσης Σκούρας. Είναι ιδρυτικό μέλος της δεξιάς αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ. Αναφέρεται ως  « σημαίνων πράκτορας των Συμμάχων.» Εκτελείται στις  7 Ιανουαρίου 1943.

1943 O William Donovan μεταθέτει τον Γιώργο Σκούρα από την Αμερική στο κλιμάκιο του OSS στο Κάιρο. Δίπλα στην Ελληνική κυβέρνηση. Ο Γιώργος κινείται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Υπάρχει πληροφορία ότι ήταν υπεύθυνος του OSS  για τη Μέση Ανατολή.

1944, Φεβρουάριος. Ο Σπύρος Σκούρας σε αποστολή στο Λονδίνο. Έχει υψηλού επιπέδου συνομιλίες με τον βρετανό υπουργό εξωτερικών Antony Eden αν και επίσημα εμφανίζεται ως  πρόεδρος της «Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης». Οι συνομιλίες περιστρέφονται γύρω από τον  εμφύλιο πόλεμο που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα! Ο Σπύρος προτείνει τον «απολίτικο» αδελφό του για την ανάληψη υψηλού πολιτικού πόστου στην ελευθερωμένη Ελλάδα.

Ο Γιώργος Σκούρας φτάνει στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1944 πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί. Συμμετέχει σε συσκέψεις με ελληνικούς παράγοντες για μελλοντικό δάνειο από Αμερική. Βρίσκεται στην Αθήνα και όταν ξεσπούν τα Δεκεμβριανά μαζί με τον Σπύρο.

1945 Ο Σπύρος Σκούρας (και πιθανόν ο Γιώργος) εμφανίζεται  επίσημα στην Ελλάδα το διάστημα 29 Απρίλη με 27 Μάη για να παρουσιάσει το έργο της «Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης». Μαρτυρία αναφέρει ότι Σπύρος και Γιώργος εμφανίστηκαν στη γενέτειρά τους, το Σκουροχώρι,  φορώντας στολές αξιωματικών του OSS. Ο Σπύρος, με την επίσημη ιδιότητα του προέδρου της  National Greek War Relief Association περιοδεύει στην Ελλάδα με αυτοκίνητο της UNRRA  και μοιράζει βοήθεια. Η περιοδεία του κινηματογραφείται.  Ο Γουντχάουζ ισχυρίζεται ότι συναντήθηκε κρυφά με την ηγεσία του ΚΚΕ.

Ο Σκούρας υποστηρίζει την ενίσχυση της αμερικάνικης  στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα ούτως ώστε να φτάσει σε ποσοστό 50-50 με τους Άγγλους και κοινή διοίκηση.

1947 Αλληλογραφία του Γιώργου Σκούρα  με τον Σοφοκλή Βενιζέλο, αντιπροέδρο της Ελληνικής κυβέρνησης, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Εξαγγέλλεται το διαβόητο Δόγμα Τρούμαν. Οι Βρετανοί απαγκιστρώνονται στρατιωτικά  από την Ελλάδα. Τη θέση τους καταλαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι αμερικανοί.

1948, Φεβρουάριος. Σε εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν στέλνεται στην Ελλάδα  ο στρατηγός Van Fleet συνοδευόμενος από εκατοντάδες συμβούλους και αναλαμβάνει την ηγεσία του πολέμου ενάντια στους αντάρτες του ΔΣΑ. Γίνεται για πρώτη φορά χρήση των βομβών «ναπάλμ». Ο Σπύρος Σκούρας ξανάρχεται στην Ελλάδα και «ξεναγείται» από τον Van Fleet στο μέτωπο του Γράμου. Ο Σκούρας χαρακτηρίζει τους αντάρτες «άναρχα και εγκληματικά στοιχεία, αποβράσματα της κοινωνίας» που πρέπει να συντριβούν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μάξιμος Ε΄ υποχρεώνεται σε παραίτηση από τους Αμερικανούς. Στη θέση του προωθείται ο  αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας.

1949, Ιανουάριος. Ο Σπύρος Σκούρας συνοδεύει με το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη τον Αθηναγόρα για την ενθρόνισή του ως νέο Οικουμενικό Πατριάρχη.

Επιστρέφοντας στην Αμερική δίνει αναφορά για το ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία στον πρόεδρο Τρούμαν.Αρχή φόρμας

1951 Τον Απρίλιο, ο νικητής του Γράμου στρατηγός Van Fleet αντικαθιστά τον στρατηγό Matthew B. Ridgway στη διοίκηση των αμερικάνικων δυνάμεων της Κορέας.

Αλληλογραφία του Σπύρου Σκούρα με τον έλληνα πρωθυπουργό Σοφοκλή Βενιζέλο.

1952 . Παρίσι, 1 Μαρτίου. Συνάντηση  ανάμεσα στον Eisenhower και τους πρεσβευτές της Ελλάδας και Τουρκίας στο Παρίσι, Menemencioglu και Πιπινέλη πριν την επίσημη τελετή  εισόδου των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ. Σε αυτή την κλειστή συνάντηση των τριών συμμετέχει ως τέταρτος ο  Σπύρος Σκούρας.

Το υπόλοιπο του έτους ο Σπύρος  Σκούρας, με την ιδιότητα του προέδρου της 20th Century Fox, το αφιερώνει  σε μια μεγάλη περιοδεία στην Άπω Ανατολή και την Ευρώπη. Στην Κορέα «ξεναγείται» στο μέτωπο από τον στρατηγό Van Fleet. Εμφανίζεται σε κινηματογραφημένα επίκαιρα της εποχής φορώντας στρατιωτική στολή.

1953 Ο Σπύρος Σκούρας, μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, δίνει αναφορά στον πρόεδρο Αϊζενχάουερ. Γνωρίζουμε το περιεχόμενο της αναφοράς από τη γραπτή μορφή  της που αποχαρακτηρίστηκε από την CIA το 2003. Σε αυτή εκφράζει τις προτάσεις του για την ολοκληρωτική συντριβή του κομμουνισμού και την παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής. Υποδεικνύει να εφαρμοστεί αυτό που έγινε «για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τώρα στην Κορέα μέσω του στρατηγού Van Fleet».

Ο Κάρολος -Τσαρλς Σκούρας οργανώνει μεγάλη καμπάνια στην Αμερική με τίτλο «Βοήθεια στην Κορέα», κατά τα πρότυπα της βοήθειας στην Ελλάδα. Οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη επισκέπτονται το Σκούρα στα στούντιο της Fox.

1954  Πεθαίνει ο Κάρολος – Τσάρλς Σκούρας σε ηλικία 65 ετών.

Αποστρατεύεται ο στρατηγός Van Fleet και ο Σπύρος Σκούρας τον προσλαμβάνει ως εκτελεστικό διευθυντή στην 20th Century Fox.

Ο Σπύρος Σκούρας αρνείται να κάνει διανομή στην Αμερική της ταινίας «Ξυπόλητο Τάγμα» (Μαρτυρία του παραγωγού Πήτερ Βουδούρη)

Ο Σπύρος Σκούρας επισκέπτεται την Ελλάδα. Οι βασιλείς του παραθέτουν δείπνο στο ανάκτορο του Τατοϊου. Η Φρειδερίκη τον ρωτάει αν ποτέ γίνει πόλεμος ανάμεσα στην Ελλάδα και της ΗΠΑ ποιανού το μέρος θα πάρει. Ο Σκούρας απαντά ότι θα πολεμήσει με την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

1952-54  Ο Σπύρος Σκούρας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διωγμό των αριστερών καλλιτεχνών που ενορχήστρωσε ο γερουσιαστής Τζόζεφ Ρέιμοντ Μακάρθυ με τη διαβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Ο Σκούρας, όπως και οι άλλοι υπεύθυνοι των στούντιο, δεν αρκούνται στην δήλωση μετάνοιας των κατηγορουμένων αλλά απαιτούν να καταδώσουν και άλλους αριστερούς καλλιτέχνες. «Δώσε ονόματα» λένε. Διαφορετικά θα κλείνονταν όλες οι επαγγελματικοί διέξοδοι.

1952-64 Διατελεί για 12 χρόνια μέλος του  National Committee for a Free Europe, γνωστού αργότερα ως  Free Europe Committee, μιας αντικομουνιστικής δομής που δημιούργησε η CIA.

1956  Με εντολή Ντόνοβαν απορρίπτει σενάριο του Τσιμπιδάρου για την υπόθεση Πόλκ .

Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην υπόθεση της Κύπρου. Ταξιδεύει σε Ελλάδα Τουρκία, Κύπρο, Γενεύη. Έχει άπειρες επαφές με Καραμανλή, Παπανδρέου, Αιζενχάουερ και αμερικανούς αξιωματούχους. Προωθεί τις προτάσεις του αμερικάνου υπουργού εξωτερικών  Άτσεσον.  Οι λύσεις που πρότεινε  ο Άτσεσον θεωρούνται  ως πρώτη αποτυχημένη απόπειρα διχοτόμησης της Κύπρου.  Όλες αυτές τις διπλωματικές ενέργειες ο Σκούρας τις παρουσιάζει ως προσωπικές του πρωτοβουλίες.

1959 Ο Σπύρος Σκούρας οργανώνει στην Αμερική δεξίωση προς τιμήν του  Τούρκου πρωθυπουργού Μεντερές. Το αποκαλεί «στυλοβάτη του ελευθέρου κόσμου».

1962 Ο Σπύρος Σκούρας, μετά την οικονομική αποτυχία της «Κλεοπάτρας»  εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την προεδρεία της  20th Century Fox. Συνεχίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα ως εφοπλιστής αγοράζοντας τη μικρή εταιρεία  Prudential Lines η οποία δραστηριοποιείται στις μεταφορές μεταξύ των ανατολικών ακτών της Αμερικής και της Μεσογείου..

Την περίοδο της εφοπλιστικής του δραστηριότητας εμφανίζεται ως μέλος των Ιπποτών της Μάλτας  -Sovereign Military Order of Malta (SMOM). Μια φιλανθρωπική οργάνωση του Βατικανού που συγκεντρώνει επιφανείς καθολικούς από όλο τον κόσμο . Το αμερικάνικο τμήμα του SMOM θεωρείται ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη CIA και το Βατικανό.

1963, Φεβρουάριος. Συνοδεύει τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο στην Κωνσταντινούπολη.

1964 Πεθαίνει ο Γιώργος Σκούρας.

Ο Σπύρος Σκούρας μαζί με το στενό του φίλο και βεβαιωμένο συνεργάτη της CIA Τόμ Πάπας  (Θωμά Παπαδόπουλο, 1899 – 1988) και τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο που αργότερα απόχτησε το προσωνύμιο «ΣΙΑκωβος», ταξιδεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 1964 γίνονται οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές. Θα ξαναγίνουν μετά από 10 χρόνια.

1967, 21 Απριλίου. Επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα. Ένα μήνα μετά, στις 25 Μαΐου ο Σπύρος Σκούρας φτάνει στην Ελλάδα. Η Χούντα δίνει μεγάλη δημοσιότητα στην παρουσία του. Δεν υπάρχουν εμφανείς επιχειρηματικοί λόγοι.

Στην Αμερική συνεργάζεται με τον Τομ Πάπας για να εξασφαλίσει υποστήριξη στη Χούντα των συνταγματαρχών. Το ίδρυμα Πάπας ήταν το βασικό κανάλι για τη μεταφορά χρημάτων από τη CIA στη Χούντα και μέσω αυτής πάλι πίσω στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας των Νίξον-Άγκνιου.

1969 Εξαγοράζει την Grace Lines. .

1971 Ο Σπύρος Σκούρας εγκαταλείπει τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 78 ετών.

Advertisements

2 responses to “Σπύρος Σκούρας, υπόγειες διαδρομές

  1. Παράθεμα: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ: ΕΝΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ! | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ·

  2. Παράθεμα: Ιστορίες από τις υποσημειώσεις της ιστορίας | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s