Σπύρος Σκούρας «Το Πιστεύω μου»

Skouras_Van Fleet_1953

Σπύρος Σκούρας, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ και στρατηγός Van Fleet το 1953

Το 2003 η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αμερικής (CIA) αποχαρακτήρισε, μετά την παρέλευση 50 χρόνων, ένα έγγραφο με τίτλο  LETTER TO MR. SPYROS P. SKOURAS FROM DWIGHT EISENHOWER με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 1953. Το ενδιαφέρον της ιστορίας δεν βρίσκεται στο ολιγόλογο σημείωμα του αμερικανού προέδρου αλλά το κείμενο που το συνοδεύει: ένα πολυσέλιδο γράμμα – αναφορά του Σπύρου Σκούρα προς τον Αϊζενχάουερ.

Μια δακτυλογραφημένη επιστολή 13 σελίδων, το πιο μακροσκελές κείμενο του Σπύρου Σκούρα που γνωρίζουμε. Ένα κείμενο που αποτελεί την πληρέστερη ανάπτυξη του πολιτικού  του πιστεύω.

Η ύπαρξη αυτής της επιστολής οφείλεται στον Αϊζενχάουερ. Ο Σπύρος Σκούρας, όπως το συνήθιζε ή ήταν υποχρεωμένος να κάνει, μετά από κάθε ταξίδι στο εξωτερικό επισκεπτόταν τον εκάστοτε αμερικανό  και έδινε αναφορά. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του ζήτησε όλα όσα του εξέσθεσε προφορικά να τα κάνει γραπτά. Με απώτερο στόχο  ένα αντίγραφο να πάει στο Υπουργείο Εξωτερικών (Secretary of State) όπου οι προτάσεις του  «μπορούν να τύχουν προσεκτικής εξέτασης».

Οι προτάσεις προέκυψαν από ένα μεγάλο ταξίδι-περιοδεία που πραγματοποίησε ο Σκορας στην Άπω Ανατολή το δεύτερο μισό του 1952. Μέσα σε 69 μέρες κάλυψε 72 χιλιάδες μίλια και επισκέφθηκε 17 χώρες: Χαβάη, Ιαπωνία, Κορέα, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Σιάμ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία και Ινδία, ενώ στο ταξίδι της επιστροφής πέρασε από Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία.

Επίσημα ήταν ένα ταξίδι για δουλειές, κινηματογραφικές. Παρόλα αυτά στις χώρες που επισκέφθηκε συνάντησε πλήθος υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς ηγέτες, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Επειδή η απλή ιδιότητα του κινηματογραφικού παραγωγού δεν θα αρκούσε για να έχει αυτές τις επαφές, φρόντισε  ούτως ώστε ο  υπουργός εξωτερικών  Dean Ancheson, να στείλει από πριν σχετικό αίτημα σε όλες τις Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών των οποίες επισκέφθηκε.

Πριν αρχίσει να καταγράφει παρατηρήσεις και  προτάσεις ο αμερικάνος παραγωγός θεωρεί απαραίτητο να διακηρύξει  την βαθιά πίστη του στην Αμερική, τη χώρα που ανέλαβε να κυριαρχήσει στον κόσμο με εντολή του Παντοδύναμου!

LETTER TO MR. SPYROS P. SKOURAS FROM DWIGHT EISENHOWER

LETTER TO MR. SPYROS P. SKOURAS FROM DWIGHT EISENHOWER

«Πρώτα απ’ όλα, επιτρέψτε μου μία προσωπική παρατήρηση. Είμαι βαθιά ευγνώμων που είμαι Αμερικάνος, ειδικά σε μια στιγμή της ιστορίας όπου δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την ηγεσία που μας έδωσε ο Παντοδύναμος, η  οποία συνοδεύεται από μια μεγάλη ευθύνη. Ποτέ δεν αναζητήσαμε σκοπίμως αυτό το καθήκον αλλά δόθηκε αναμφισβήτητα σε εμάς, μέσω των καταστάσεων που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, και είτε μας αρέσει είτε όχι, ο κόσμος σήμερα μας χρίζει ως ηγέτες του.»

Το μεσσιανικό χαρακτήρα της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής ανακαλύπτει και τις χώρες που επισκέπτεται.

«Σε πολλές από τις χώρες που επισκέφτηκα, υπήρχαν άνθρωποι με ευημερία και πλούτο αλλά και πολλοί υπό καθεστώς μιζέριας και φτώχειας. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι μπερδεμένοι και πιστεύουν την κομμουνιστική προπαγάνδα, αλλά οι περισσότεροι προσδοκούν την Αμερικάνικη βοήθεια και την ηγεσία της καθότι θαυμάζουν και σέβονται την Αμερική και το λαό της. Αυτή η πλειοψηφία, πραγματικά βλέπει την Αμερική ως τον Μωυσή που θα τους πάρει από αυτή την ερημιά και θα τους οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.»

Ακολουθούν οι συμβουλές  του Σκούρα για τους ανθρώπους που θα στέλνει η Αμερική στις χώρες της Άπω Ανατολής και πως θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Το «σαβουάρ βιβρ» ενός σύγχρονου πράκτορα.

«Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να στείλουμε σε αυτές τις χώρες πρόσωπα που να είναι φιλικά προς τους ντόπιους, να γνωρίζουν τα έθιμα και την ιστορία τους και αν τους ανατεθεί κάποια εργασία σε αυτές τις χώρες να γνωρίζουν και τη γλώσσα που μιλούν εκεί.

….Είναι ύψιστης σημασίας,  άνθρωποι με υψηλές αρμοδιότητες, εντός ή εκτός κυβερνήσεως, από καιρού εις καιρόν να επισκέπτονται τις χώρες αυτές.  Σε αυτούς τους  πρεσβευτές καλής θέλησης, θα πρέπει να περιλαμβάνονται άνθρωποι του υπουργικού συμβουλίου, στρατιωτικοί, κορυφαίοι επιχειρηματίες, διακεκριμένοι εκδότες και συγγραφείς και διάφοροι άλλοι οι οποίοι μπορούν να προσθέσουν εξυπνάδα στο σχέδιό μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων.

Πρέπει να ενθαρρύνουμε, ειδικά τους επιχειρηματίες να επισκέπτονται τις χώρες της Άπω Ανατολής όταν έχουν να προσφέρουν κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τον τρόπο βελτίωσης των εμπορικών σχέσεων και την προσθήκη υπεραξίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποί μας στο εξωτερικό, μικροί ή μεγάλοι, δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί αν καυχιόνται για την δύναμη και της ευημερία της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι πιο σεμνοί και συμπονετικοί. Και ο καθένας που επισκέπτεται μια ξένη χώρα να είναι, εκ των προτέρων, πλήρως ενημερωμένος.»

Τη στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ έχει την ευαισθησία να χαρακτηρίζει ως «ιδέες» για την ηθική και πνευματική κατάκτηση του κόσμου. Η  Ελλάδα θεωρείται ως το καλύτερο παράδειγμα εφαρμογής αυτών των «ιδεών»:

«Είναι σημαντικό να εφαρμόσετε την ιδέα σας, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τώρα στην Κορέα μέσω του στρατηγού Van Fleet, αυτή της ανάπτυξης του στρατού του κάθε ελεύθερο κράτους  ανάλογα με τους πόρους, τον πληθυσμό και τις ανάγκες του, έτσι ώστε κάθε κράτος να μπορεί να υπερασπιστεί το λαό και την ελευθερία του,  γιατί η δύναμη ενός ελεύθερου λαού είναι το πιο εύγλωττο επιχείρημα απέναντι στην Ρωσία.

Όπως επισημαίνω, το ταξίδι μας με έπεισε, πάνω απ’ όλα, πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να επιδιώξουμε την ηθική και πνευματική κατάκτηση του κόσμου. Βασιζόμενοι σε αυτά, μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε  μια ηθική αυτοκρατορία που θα κρατήσει και δε θα καταρρεύσει όπως οι αυτοκρατορίες του παρελθόντος που βασίστηκαν κυρίως στις υλικές κατακτήσεις.»

(….) Μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ, το ΝΑΤΟ, το κοινό μας σχέδιο βοήθειας μεταξύ άλλων πραγμάτων, έχουμε πλέον αποκτήσει το πλεονέκτημα στα μάτια των ξένων εθνών στον ψυχολογικό αγώνα με τους κομμουνιστές και έχουμε πετύχει στο να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο  της Σοβιετικής προπαγάνδας παρόλο που αυτή παραμένει ως η πλέον επικίνδυνη απειλή.»

Στη μακροσκελή αναφορά έχει και δυο λόγια για τον κινηματογράφο, που είναι το επίσημο επάγγελμά του, θεωρώντας τον ως ένα πολύτιμο εργαλείο στην παγκόσμια κυριαρχία της Αμερικής

«Η επιρροή που ασκείται στις μάζες μέσω των ταινιών, όπως γνωρίζετε, είναι ανυπολόγιστη. Κατά τη γνώμη μου, κανένα άλλο μέσο επικοινωνίας δεν είχε περισσότερη επίδραση στην εξοικείωση των λαών των ξένων χωρών με την Αμερικάνικη ελευθερία, τα Αμερικάνικα προϊόντα και τον Αμερικάνικο τρόπο ζωής απ’ ότι μέσω των ταινιών μας.»

Αφού κάνει εξειδικευμένες παρατηρήσεις  για κάθε χώρα που επισκέφθηκε, καταλήγει:

«Με αυτοπεποίθηση και πίστη, πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το πλεονέκτημα που απορρέει από τους  τεραστίους πόρους που διαθέτουμε, όχι μόνο σε υλικά αγαθά, αλλά και της θεόσταλτης ηθικότητας του συστήματός μας. Σε αυτή την προσπάθειά μας πρέπει να είναι τόσο ισχυρό το μήνυμα της ελευθερίας, ώστε να διεισδύσει στο Σιδηρούν Παραπέτασμα και να ενθαρρύνει τις χώρες δορυφόρους να επαναστατήσουν εναντίον των Κόκκινων ηγετών τους. Με αυτή την αυτοπεποίθηση και πίστη, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βαδίσει μαζί μας για την επικράτηση του καλού έναντι του κακού, έτσι ώστε χαρούμενες σειρήνες να ηχήσουν σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των δορυφόρων χωρών  πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

(…) Η επίτευξης μιας συνολικής και τελικής νίκης (στην Κορέα)  θα πείσει τα κράτη δορυφόρους πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η Κομουνιστική εχθρότητα. Η ήττα των Κομμουνιστών θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν ότι ο κόσμος είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί ξανά μια τέτοια επιθετικότητα.

Ως εκ τούτου, εύχομαι πως αυτές οι ταπεινές μου παρατηρήσεις να σας φανούν χρήσιμες στην πορεία που έχετε χαράξει για το μέλλον μας.

Εύχομαι ο Παντοδύναμος να συνεχίσει να σας καθοδηγεί σε αυτή την καινούργια σας αρμοδιότητα.»

Σημ. Περισσότερα για τον Σπύρο Σκούρα και τις παράλληλες διαδομές του στα μονοπάτια των μυστικών υπηρεσιών στο προηγούμενο ποστ.

Advertisements

One response to “Σπύρος Σκούρας «Το Πιστεύω μου»

  1. Παράθεμα: Ιστορίες από τις υποσημειώσεις της ιστορίας | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s