ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Mike Tellegan_1922_camera05unse_crop

ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ – ΤΕΛΕΓΚΕΝ (1892-1964)

(Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να θεωρηθεί κι ως συνέχεια του άλλου που αναφέρεται συνολικά σε όσους χρησιμοποίησαν το όνομα Τέλεγκαν για να κάνουν καριέρα στο Χόλιγουντ)

Ο Μιχάλης Οικονόμου δέχτηκε έντονη κριτική όταν αποφάσισε να βγει στο Χόλυγουντ στις αρχές της δεκαετίας του 20 με το όνομα Μάικ Τέλεγκαν. Τον κατηγόρησαν ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δόξα του μεγάλου κινηματογραφικού  αστέρα Λού Τέλεγκαν.

Για να αποστομώσει τους επικριτές του δήλωσε ότι το οικογενειακό του όνομα ήταν Οικονομοτεληγιάννης (Economoteligianis), αλλά καθώς ήταν αδύνατο να κάνει καριέρα με αυτό τον «σιδηρόδρομο», επέλεξε ένα τμήμα αυτού, το Τέλεγκεν.

Με αυτό το όνομα έκανε μια σχετικά καλή πορεία στον κινηματογράφο με συμμετοχή σε πάνω από τριάντα ταινίες, από το 1922 ως το 1960, ανάμεσα σ αυτές κάποιες πολύ διάσημες όπως το Little Caesar (1931) και η θρυλική Καζαμπλάνκα το 1942. Πάντα όμως σε δεύτερους και τρίτους ρόλους.

Το 1922, στην αρχή της καριέρας του, το κινηματογραφικό περιοδικό Camera δημοσίευσε ένα εκτεταμένο βιογραφικό κείμενο για τον ανερχόμενο ηθοποιό, με πληροφορίες προερχόμενες προφανώς από τον ίδιο.

Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα ο πατέρας του, ο  Σπύρος Οικονομοτεληγιάννης ήταν ένας σπουδαίος βιολιστής.

«Οι συμπατριώτες του έλεγαν πως είναι ένας από τους καλυτέρους  μουσικούς που ανέδειξε η Ελλάδα. Ήταν  πολύ δημοφιλής και τα κέρδη από τις περισσότερες συναυλίες του δίνονταν στα φτωχά παιδιά της χώρας.  Ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη και στη Μικρά Ασία παίζοντας σε μεγάλες πόλεις – Αθήνα, Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Βιέννη, Παρίσι, Μόσχα και Βουδαπέστη και πάντοτε τα κέρδη από τα ρεσιτάλ του, εκτός από τα βασικά του έξοδα, πήγαιναν σε φιλανθρωπίες καθώς ο ίδιος έπαιζε για την αγάπη για την τέχνη και όχι για τα χρήματα.»

Σύμφωνα με αυτή την αφήγηση ο πατέρας του Μιχάλη έφτασε στην Αμερική το 1891 και έκανε εμφανίσεις σε μεγάλα θέατρα στο Σικάγο. Το 1992 γεννήθηκε ο Μιχάλης. Αυτή η πληροφορία χρειάζεται επιβεβαίωση γιατί άλλοι αναφέρουν ότι γεννήθηκε στο Λουτράκι και αμερικάνικα έγγραφα ότι έφτασε στην Αμερική το 1911.

Mike Tellegen_1922_camera06unse_photoΕπανερχόμαστε στην αφήγηση. Από πολύ μικρή ηλικία ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί του στο θέατρο και κατά τη διάρκεια του κονσέρτου αυτός συνήθιζε να στέκεται μπροστά από ένα καθρέφτη, στα παρασκήνια  και να  ενσαρκώνει δραματικούς και κωμικούς ρόλους «που γεννούσε η φαντασία του.» Αυτά τα καμώματα του γιού του είδε ο Σπύρος και είπε ότι το αγόρι θα μπορούσε να γίνει ένας διάσημος βιολιστής όταν μεγαλώσει γιατί είχε το πνεύμα του αληθινού καλλιτέχνη μέσα του.

Το 1912, ο πατέρας του αποφάσισε να τον πάει στην Ευρώπη να δει τις μεγάλες πόλεις και τα κέντρα της τέχνης και του πολιτισμού. Ο Μιχάλης τότε ήταν ένα εικοσάχρονο γεροδεμένο παλικάρι. Μαζί ταξίδεψαν στα ίδια μέρη όπου ο πατέρας του είχε ταξιδέψει πολλά χρόνια πριν και πάλι ο Σπύρος έπαιξε μπροστά στο κοινό της Βιέννης και του Παρισιού.

Το μακρύ ταξίδι στην Ευρώπη τους έφερε στη Θεσσαλονίκη. Αλλά ήταν η μέρα που κυρήχθηκε επιστράτευση. Ο Μιχάλης στρατεύτηκε και στάλθηκε στο μέτωπο. Σε μια μάχη με τους Τούρκους στη Δράμα, τη νύχτα της 12 Σεπτεμβρίου του 1913, τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι ενώ ένα θραύσμα τον πέτυχε στο πρόσωπο. «Λόγω της διάσεισης που υπέστη και τον πόνο στις πληγές από τα πυροβόλα, αρρώστησε μέχρι θανάτου και έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος.  Την επόμενη μέρα ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.»

Εδώ η αφήγηση του Οικονόμου παρουσιάζει πολλά αντιφατικά στοιχεία καθώς μπερδεύει τους Βαλκανικούς πολέμους με τον Πρώτο Παγκόσμιο. Ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου 1912 και έληξε οκτώ μήνες αργότερα με την υπογραφή της Συνθήκης του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913. Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος, βασικά ενάντια στη Βουλγαρία, ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου 1913. Στη Δράμα ο Ελληνικός στρατός μπήκε την 1η Ιουλίου 1913.

Η αναφορά επίσης της Θεσσαλονίκης ως βάσης των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον των Γερμανών την εποχή εκείνη είναι λαθεμένη. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια το Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Το φθινόπωρο του 1915 αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο αγγλογαλλικό εκστρατευτικό σώμα. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία του μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Mike Tellegen_1922_camera06unse_portraitΕπιστρέφουμε στην αφήγηση του Μιχάλη. Στο νοσοκομείο, κι αφού είχε χάσει τα χαρτιά του, δήλωσε Αμερικανός υπήκοος. Κατά τύχη εκεί βρισκόταν ένας αμερικάνος καπετάνιος που θα επέστρεφε στην Αμερική με ένα πλοίο γεμάτο Αμερικάνους! Μ’ αυτό γύρισε ο Μιχάλης Οικονόμου εκτελώντας χρέη καμαρώτου, παρότι βαριά τραυματισμένος, για να πληρώσει τα έξοδα του ταξιδιού.

Επιστρέφοντας στην Αμερική, αφού ανάρωσε για ένα εξάμηνο, έπιασε δουλειά στο ίδιο πλοίο που τώρα εξυπηρετούσε τις πολεμικές ανάγκες της Αμερικής.

Μετά την Ανακωχή, ο Mike, σε συνεργασία με λίγους φίλους, σχημάτισαν μια θεατρική ομάδα και έδιναν παραστάσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις μεσοδυτικές πολιτείες. Αυτό, όπως λέει, δεν ήταν κάτι που τον ευχαριστούσε και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στο Χόλυγουντ.  Πρώτη γνωστή εμφάνιση σε ταινία το 1922.

Σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από αμερικάνικες πηγές ο Μιχάλης Οικονόμου ήταν γιος του Σπύρου και της Μαγδαληνής. Γεννήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 1892 στο Λουτράκι και πέθανε στις 26 Απριλίου 1964 στην Αθήνα. Έφτασε στην Αμερική το 1911. Το 1928 παντρεύτηκε με την Myra C Economou και απέκτησαν ένα γιο, τον Walter Speero Tellegen.

Ανάμεσα στις ταινίες που έχει παίξει είναι οι: The Green Temptation(1922), The Hunchback of Notre Dame (1923), The Queen of Sheba (1923), Tango Cavalier (1923), Red Wine (1928), Little Caesar (1931), City Streets (1931), Grand Hotel (1932), Down to the Sea (1936), Confession (1937), They Met in Argentina (1941), Casablanca (1942).

ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ – 2018

Mike Tellegen_1923_diafimisi_camera06unse_crop

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s