ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΔΡΟΠΟΛΗ

Δερβιτσάνη 2021

Αθόρυβα ένα νέο Φεστιβάλ Κινηματογράφου αρχίζει να στεριώνει και αυτό είναι μια επιτυχία γιατί το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Μιλάμε για το  Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δρόπολης η δεύτερη διοργάνωση του οποίου  θα πραγματοποιηθεί από τις 9 ως τις 12 Αυγούστου.

Η ιδιαίτερη αξία αυτού του Φεστιβάλ, σε αντίθεση με τα πάμπολλα που γίνονται κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας, είναι πως διεξάγεται στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη σημαντική πολιτιστική δράση σε αυτό τον τόπο.

Ιδρυτής του Φεστιβάλ είναι ο εικαστικός Κώστας Ζόγκα που δραστηριοποιείται στα Τίρανα και είναι ευρύτερα γνωστός για τις τηλεοπτικές εκπομπές για παιδιά στην Αλβανική τηλεόραση.

Διακηρυγμένος στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει «μια γέφυρα φιλίας, πολιτισμού, διαλόγου για τον κινηματογράφο της χώρας μας και της γειτονικής Ελλάδας.» Γι αυτό στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχουν επιλεγεί ταινίες μικρού μήκους από τις δυο χώρες.

Και η κριτική επιτροπή είναι μικτή. Φέτος αποτελείται από τους Σοφία Γεωργιάδου που εκπροσωπεί το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας, τον ηθοποιό Καραφίλ Σένα από τους Αγίους Σαράντα που δραστηριοποιείται στο θέατρο και τον κινηματογράφο στην Ελλάδα και την Αλβανία και τον κινηματογραφιστή και ιδρυτή του «Καραβανιού της Πολυφωνίας» Αλέξανδρο Λαμπρίδη.

Καθώς στόχος του Φεστιβάλ είναι να εμπλακούν στη διοργάνωση όλο και περισσότερα χωριά, φέτος οι επίσημες προβολές θα γίνονται τα βράδια στο χωριό Καλογραντζή ενώ τα εργαστήρια και οι παράλληλες εκδηλώσεις στη Δερβιτσάνη. Η τελετή έναρξης θα γίνει στις 9/8/ 2022 στο αρχαίο θέατρο της Αδριανούπολης που βρίσκεται στα Σωφράτικα της Κάτω Δρόπολης αναδεικνύοντας ένα χώρο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας.

Πέρα από τον διπλάσιο αριθμό ταινιών το φετινό Φεστιβάλ δίνει ιδιαίτερη βάση στα εργαστήρια για παιδιά δίνοντάς τους δημιουργικές διεξόδους σε μια περιοχή που είναι έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης κυρίως λόγω της μεγάλης μετανάστευσης.  

 Το φεστιβάλ οργανώνεται από το Κέντρο «MADI ART» με την υποστήριξη του Δήμου Δερόπολης, του Υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, του Ελληνικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο και τοπικών επιχειρήσεων. Ευρεία είναι και η υποστήριξη στο Φεστιβάλ από έλληνες και αλβανούς καλλιτέχνες.  

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://diff-al.com και στο https://www.facebook.com/DropullInternationalShortFilmFestival

Ο κατάλογος του Φεστιβάλ εδώ https://drive.google.com/file/d/1_1EHkS9TsBiBQieX8Clnfds4M7oXXBBR/view

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s