Ο άγνωστος Βιτσώρης

224 σελίδες

Πρώτη έκδοση: Μάιος 2019

Ο Γιώργος Βιτσώρης έζησε λίγο. Αλλά έζησε μέσα στη φωτιά. Αυτήν του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Με τους δυο παγκόσμιους πολέμους, αλλά και την έκρηξη του επαναστατικού κινήματος με κορυφαίο γεγονός την Ρώσικη Επανάσταση του 1917.

Από τα νεανικά του χρόνια επέλεξε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Συνδύασε με απόλυτη συνέπεια την καλλιτεχνική δραστηριότητα με την επαναστατική δράση τόσο στην Ελλάδα (1924-1936) όσο και στο εξωτερικό (1937-1948).

Σε πολιτικό επίπεδο  κινήθηκε πάντα στο χώρο των πιο ριζοσπαστικών ρευμάτων του εργατικού κινήματος: την ομάδα Κομμουνισμός, το Αρχείο του Μαρξισμού, τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της 4ης Διεθνούς. Στην Κατοχή συμμετείχε ενεργά στη Γαλλική Αντίσταση και τιμήθηκε γι’ αυτό.

Ταλαντούχος ηθοποιός, κατάφερε να ξεχωρίσει συμμετέχοντας στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής, της  Κυβέλης και της Κοτοπούλη. Στη Γαλλία συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους διανοούμενους και καλλιτέχνες:  Ζαν Πωλ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Πιέρ Πρεβέρ,  Μαρσέλ Καρνέ και άλλους, συμμετέχοντας σε έξι ταινίες και σε περισσότερες από οκτώ θεατρικές παραστάσεις.

Μια πρώτη προσέγγιση στη ζωή, τη δράση και το έργο (πολιτικό και καλλιτεχνικό) του Γιώργου Βιτσώρη αποτελεί αυτό το βιβλίο.

Οι είκοσι πρώτες σελίδες του βιβλίου

Advertisement