
Από το δελτίο τύπου του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.
«Σε αυτές τις πάνινες καρέκλες του Φεστιβάλ Δράμας έχω κάτσει πολλές φορές ως σκηνοθέτης», είπε παίρνοντας το λόγο ο Ν.Θεοδοσίου. «Δεν φανταζόμουν όμως ότι θα κάτσω και ως συγγραφέας». Αυτή ήταν η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του «Ο άγνωστος Βιτσώρης» που κυκλοφόρησε πριν τρεις μήνες. Στο έργο του αυτό ο ερευνητής φωτίζει μια άγνωστη περίπτωση έλληνα καλλιτέχνη με θαυμαστή καριέρα, ο οποίος έπαιξε σε έξι ταινίες και σε πολλά θεατρικά έργα στην Γαλλία. Στην Ελλάδα συμμετείχε στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία μάλιστα τον βοήθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς ο Βιτσώρης ήταν στρατευμένος με την Αριστερά (υπήρξε μάχιμος τροτσκιστής-αρχειομαρξιστής) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο επί Κατοχής.
Ο Γιώργης Βιτσώρης ανήκε σε οικογένεια καλλιτεχνών και υπήρξε παντρεμένος με τη Νίτσα Τσαγανέα, ωστόσο παρά την καλλιτεχνική και πολιτική του δράση, ο τάφος του δεν διασώζεται… Όπως υπογράμμισε ο Ν.Θεοδοσίου, ο οποίος με κόπο και επιμονή συγκέντρωσε στοιχεία για την έρευνά του, «ο Γ. Βιτσώρης ανήκει στους “καταραμένους ποιητές” που επειδή δεν ανήκαν σε κάποιον γνωστό “μηχανισμό”, αγνοήθηκαν».
Από το άρθρο του Γιάννη Μπασκόζου για τα αίθρια λογοτεχνικά μεσημέρια του Φεστιβάλ Δράμας στο ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες «Ο Αναγνώστης» (www.oanagnostis.gr)
«Την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ο ερευνητής, σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκο Θεοδοσίου με το βιβλίο του «Ο άγνωστος Βιτσώρης» που κυκλοφόρησε πριν τρεις μήνες. Στο έργο αυτό ο ερευνητής φωτίζει μια άγνωστη περίπτωση έλληνα καλλιτέχνη με θαυμαστή καριέρα, ο οποίος έπαιξε σε έξι ταινίες και σε πολλά θεατρικά έργα στην Γαλλία. Στην Ελλάδα συμμετείχε στον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, η οποία μάλιστα τον βοήθησε να διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς ο Βιτσώρης ήταν στρατευμένος με την Αριστερά (υπήρξε μάχιμος τροτσκιστής-αρχειομαρξιστής) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο επί Κατοχής.»