Η Τελευταία Μέρα

???????????????????????????????

 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΡΑ
17 λεπτά, 2014
Σκηνοθεσία: Νίκος Θεοδοσίου

Στις 9 Νοεμβρίου 2013 σε συνθήκες μεγάλης έντασης, όπου δε λείπουν οι βιαιοπραγίες των ΜΑΤ ακόμη και ενάντια σε βουλευτές, βγαίνει «στον αέρα» το τελευταίο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Μόνο που δε μοιάζει με κανένα άλλο στον κόσμο. Δε γίνεται σε στούντιο αλλά στο δρόμο, με φόντο ένοπλους αστυνομικούς και το σκοτεινό ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Δυο μέρες πριν έχει κορυφωθεί το πραξικόπημα του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με την κατάληψη του κτιρίου και τον διωγμό των εργαζόμενων που παρέμενα σ αυτό όταν έπεσε το μαύρο στις 11 Ιουνίου 2013.
Αυτός είναι ο καμβάς που πάνω του «κεντιούνται» οι φαινομενικά ασύνδετα λόγοι: η οργή του σκηνοθέτη Ροβήρου Μανθούλη, η αφήγηση του παλιού αντάρτη του Εμφυλίου Γιάννη Μότσιου και οι στίχοι του Μιχάλη Κατσαρού.
———————-

Η «Τελευταία μέρα» είναι λιγότερο ένα κλασσικό ντοκιμαντέρ και περισσότερο ένα πολιτικό σχόλιο. Με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ η δημοκρατία έκανε ένα μεγάλο άλμα… προς τα πίσω. Πόσο πίσω; Αυτό είναι το ερώτημα που βάζει η ταινία μπλέκοντας σε ένα παράλληλο μοντάζ την τοποθέτηση του ανθρώπου που έβαλε τις βάσεις για μια σύγχρονη τηλεόραση στην Ελλάδα, του Ροβήρου Μανθούλη και του πανεπιστημιακού Γιάννη Μότσιου, παλιού αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού που αφηγείται την τελευταία μέρα του εμφυλίου πολέμου στο Γράμο το 1949. Μια μέρα ως χέουσα πληγή μέχρι σήμερα. Στο ενδιάμεσο των αφηγήσεων, μια διαδήλωση στην Αθήνα που δεν προχωρά με συνθήματα αλλά με τους στίχους ενός ποιητή, του Μιχάλη Κατσαρού και το ποίημα «Αντισταθείτε». Όλα φαίνονται να κινούνται σε έναν κύκλο, ένα κύκλο όμως που δεν κλείνει ποτέ. Γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τελευταία μέρα. Όταν τελειώνει η μια, ξεκινά μια άλλη.

Το τρέιλερ της ταινίας

Φωτογραφίες

 

 

1 thoughts on “Η Τελευταία Μέρα

  1. Παράθεμα: H “Τελευταία Μέρα” στη Χαλκίδα | ΝΙΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Σχολιάστε