ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ

Το «Πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης» βρίσκεται στα Λιβάδια Κοτύλης. Ξεκίνησε  να φτιάχνεται το 1999 στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG II αλλά πριν ολοκληρωθεί σταμάτησε. Στέρεψαν τα χρήματα;

Έμεινε για χρόνια με τη μορφή τσιμεντένιων κουφαριών μέχρι που ανέλαβε δράση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Είναι η εκλογική του περιφέρεια βλέπεις. Γράφτηκε ότι έβαλε «προσωπικό» στοίχημα να το τελειώσει. Και τα κατάφερε. Έγκαιρα. Πριν καταρρεύσει  η τελευταία κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το χτίριο, που τελικά δε στοίχειωσε, θα εγκαινιαστεί μετά από μια μεγάλη αναβολή από τον  Κάρολος Παπούλιας στις 20 Σεπτέμβρη 2012. Αλλά δεν θα δοθεί ιδιαίτερη επισημότητα.

Πέρα όμως από το αμφιλεγόμενο ιδεολογικό περιεχόμενο αυτής της κατασκευής, το οικολογικό έγκλημα ή το οικονομικό σκάνδαλο, η ουσία ενός τέτοιου έργου – μιας μεγάλης επένδυσης δηλαδή – σίγουρα είναι άλλη. Ποιά; Τι είδους ανάπτυξη στην περιοχή των ερειπωμένων χωριών μπορεί να προσφέρει; Ποιόν θα προσελκύσει μια ανεπαρκώς εξοπλισμένη συνεδριακή αίθουσα 100 ατόμων, μια βιβλιοθήκη 1500 βιβλίων, κι ένας ξενώνας 12 δωματίων που είναι προσβάσιμος μόνο το μισό χρόνο; Κάποιοι το έγραψαν: αυτό το πράμα «μπορεί να ανοίξει την “κερκόπορτα” στα καιροφυλακτούντα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία από χρόνια επιδιώκουν την άλωση του τελευταίου άπαρτου κάστρου…».

Δίπλα στο «Πάρκο» το μνημείο για τους χωροφύλακες που εκτέλεσε η αντάρτικη ομάδα του Γιώργη Γιανούλη τη μέρα του Δημοψηφίσματος 1 Σεπτεμβρίου του 1946 και σηματοδότησε  την έναρξη του Εμφυλίου.

Σχολιάστε