Ο «ΓΡΑΜΜΟΣ» ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Προβολή στον Δήμο Χορτιάτη

Τη πρώτη «εκτός των τειχών» (δηλαδή Φεστιβάλ) προβολή έκανε η ταινία μου «Γράμμος – μαγικές εικόνες» το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2009 στο Χορτιάτη, τη πόλη που έμεινε στη σύγχρονη ιστορία για το τραγικό «ολοκαύτωμα» του Σεπτεμβρίου 1944.

Η προβολή οργανώθηκε από την εφημερίδα «Χορτιάτης 570» και το Θεσσαλονικιώτικο περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ και έγινε στο παραδοσιακό καφέ «Περικλίδες» που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν κέντρο πολιτισμού.

Το καφέ "Περικλίδες" στο Χορτιάτη

Το καφέ "Περικλίδες" στο Χορτιάτη

Γεμάτη η αίθουσα και ζεστή «συντροφική» η ατμόσφαιρα από ντόπιους αλλά και Θεσσαλονικείς.

DSC03093

Για την ταινία αλλά γενικότερα για το ζήτημα της ιστορικής μνήμης, συλλογικής και ατομικής,  μίλησε ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ Όμηρος Ταχμαζίδης. Τόσο η ταινία όσο κι η ομιλία έδωσαν αφορμή να αναπτυχθεί μια μεγάλη συζήτηση.

Δεξιά ο Όμηρος Ταχμαζίδης

Δεξιά ο Όμηρος Ταχμαζίδης

Κυριάρχησε το ζήτημα των κενών στην ιστορία που  Εμφυλίου πολέμου ή τις στρεβλώσεις και τις σκοπιμότητες που τα επέβαλαν. Θεατές, που οι γονείς τους είχαν δράση στα γεγονότα αναφέρθηκαν στην αποφυγή των ίδιων των συμμετεχόντων να μεταφέρουν στα παιδιά τους τις εμπειρίες τους και πως οι ίδιοι πλέον αναζητούν να «συμπληρώσουν» αυτά τα κενά.

Η κουβέντα κράτησε ώρες και σταμάτησε γιατί η ώρα προχώρησε πολύ.

Ανάμεσα στους θεατές ήταν κι ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης.

DSC03094

Συμπληρωματικά

Σχετικό με την ταινία είναι το οδοιπορικό με τίτλο Ημερολόγιο Καστοριάς-Γράμμου που ανέβηκε σε αυτό το μπλογκ και μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ  εδώ. Η ταινία για το Γράμμο έγινε στα πλαίσια της προετοιμάσίας μια άλλης ταινία ντοκιμαντέρ με τίτλο “Περιμένοντας τη Ρόζα” . Δυστυχώς η πρόταση παραγωγής απορρίφθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σχετικό με αυτή την ιστορία είναι το κείμενο “Ο δεύτερος θάνατος της Ρόζας” Μόνη ελπίδα να αλλάξει η διοίκηση του ΕΚΚ κι η επιτροπή κρίσεων για να ξαναυποβάλλω την πρόταση.
 
 
 
 
Η ΤΑΙΝΙΑ (σε 2 μέρη)




Σχολιάστε